Ösztöndíjat kaptak

Fiatal, tehetséges sportolókat támogatnak

Fotó: Marcali Gábor
Pécskai István
2021.12.22. 11:50

Torma Luca vízilabdázó és Vén Bendegúz jégkorongozó személyében fiatal győri sportolókat jutalmaztak ösztöndíjjal a Városházán. Az Excellent Hungary Financing Fund Zrt. első körben egy éven keresztül szponzorálja a 15 éves pólóst és a 14 esztendős hokist, a felek az eseményen írták alá az erről szóló megállapodást.

Radnóti Ákos sportért is felelős alpolgármester szerint Luca és Bendegúz is megérdemli a támogatást.

„Rendkívül jó helyre ment a felajánlás. Városunkban kiemelkedő a sport támogatása, Győr országos viszonylatban élen jár ezen a téren. Így volt ez idén, és reméljük, jövőre is így lesz” – jelentette ki Radnóti Ákos.

Torma Luca 2006 novemberében született, jelenleg a Kazinczy Gimnázium 9. osztályos tanulója, az OB I-es győri vízilabdacsapat erőssége. Kezdetben úgy tűnt, hogy a lovaglás lesz a sportága, hiszen hat évet töltött el ott, két évig kézilabdázott, majd 2016-ban lejött az uszodába. Azonnal itt ragadt, az első pillanattól kapusként számolnak vele. Még általános iskolás korú volt, amikor már a másodosztály felnőtt bajnokságában a GYVSE egyik kulcsembere volt, így fontos védéseket mutatott be, ami kellett a feljutáshoz.

Egy pillanatig nem volt kérdés, hogy immár a legmagasabb osztályban is számítanak a játékára, a GYVSE-Uni Győr kapusaként az első idényben jó védési hatékonysággal járult hozzá ahhoz, hogy a csapat minél hamarabb felvegye az OB I ritmusát. Magassága és jó ritmusérzéke miatt képes kiemelkedő teljesítményre, s miután a napi 2 edzésen mindig alázattal áll a munkához, fejlődése töretlen. A legjobban azt szereti a játékban, ha védése után indítani tudja a társakat, a hosszú passzok is az erősségei.

„Nagyon örülök az ösztöndíjnak, sokat tud segíteni. Az a célom, hogy ahogy utánpótláskorú játékosként, úgy felnőtt szinten is stabil kezdőjátékos legyek a klubomban és a válogatottban. A nagy álmom, hogy majd az olimpián is szerepeljek”– mondta Torma Luca, aki a legnagyobb sikerét eddig a nemzetközi porondon érte el, hiszen tagja volt a nyáron Szentesen Európa-bajnoki címet nyert magyar U15-ös válogatottnak. Játékával felkeltette a szakemberek figyelmét is, így őt választották a torna legjobb kapusának.

Vén Bendegúz 2007-es születésű jégkorongozó. Már másfél évesen korcsolya volt a lábán, így mondhatjuk: jégre született. Hivatalosan 2012-ben lépett először jégre az Ifjabb Ocskay Gábor Jégkorong Akadémia U8-as csapatában, ahol rögtön góllal debütált. Hat éves kora óta folyamatosan az idősebb korosztályok csapatait is erősíti, az U8–U10-es korosztályban, az együttes legjobbjának járó díjat többször is elnyerte. Első fehérvári játékosként kapott meghívást a Hungary Talent versenysorozatra, majd a Magyar Jégkorong-szövetség U14-es tehetséggondozó programjának is tagja lett, illetve az idősebb U15-ös csapat keretébe is meghívott kapott.

Az idei év tavaszán Svédországban, a Nacka HK csapatához utazott próbajátékra. Az eltelt egy hét alatt sikerült bizonyítania a svéd szakembereknek, így már a nyáron kiköltözött Stockholmba, ahol nemcsak az U15-ös, hanem az U16-os együttesben is játszik. Bár a fehérvári évei alatt gólerős centerként játszott, fizikumának köszönhetően Svédországban hátvédként számítanak rá, de ennek ellenére sem maradtak el a gólok és a gólpasszok. Első svéd tornáján, 12 csapat játékosai közül ő nyerhette le a legjobb védő díjat, ami az új posztot tekintve még nagyobb elismerés, főleg a svéd hoki erejét ismerve.

Idén egyedül 2007-esként meghívást kapott az U16-os nemzeti csapat soraiba. Kitartása, alázata, szorgalma példa lehet sokak számára.

„Boldog vagyok, hogy megkaptam az ösztöndíjat, sokan támogatnak a sportban. Remélem, később ezt meg tudom hálálni a teljesítményemmel. Az a célom, hogy eljussak a svéd elitligába. Ha ezt el tudom érni, akkor a határ a csillagos ég. Az álmom pedig, hogy B vagy A világbajnokságot nyerjek a magyar válogatottal – fogalmazott Vén Bendegúz.

Galéria: Marcali Gábor

Televíziós szerkesztő: Ficsór Dávid, Pécskai István

Kapcsolódó témák: #jégkorong | #ösztöndíj | #vízilabda |