Felvidéki kiállítás Győrben

Németh Boglárka
2022.09.13. 19:51

Karaffa Attilának, Dunaszerdahely alpolgármesterének nyílt fotókiállítása kedden délután a Múzeumházban. Dunaszerdahely Győr testvérvárosa, a kapcsolat részeként pedig nemcsak találkozásokra kerül sor a két város vezetői között, hanem mindkét település megosztja a szellemi és kulturális kincseit is, hisz "Egy vérből valók vagyunk".

A Felvidéki szemmel nevet viselő tárlat igazán gazdag merítést mutat az alpolgármester fotóiból, melyek a magyarságot, a külhoni és az anyaországi magyarok összetartozását fejezik ki. A tárlat során Karaffa Attila könyvét is bemutatták, melyek a legkiválóbb fotókat tartalmazzák rövid, de tartalmas és érzelemdús írásokkal. 

A kiállítást dr. Dézsi Csaba András, Győr polgármestere nyitotta meg, aki arról beszélt: mennyire nehéz a külhonban élő magyarság sorsa, mégis milyen erős a határon túli nemzet magyarságtudata. “Két és fél éve, amióta polgármester vagyok nem úgy dőlnek el a testvérvárosi kapcsolatok, hogy melyik az a város, amelyik hasonló méretű, vagy hasonló hasznot remélhetünk tőle, amit tudunk adni mi is neki, tehát nem egy kölcsönös haszonelv alapján, hanem a természetes összetartozás alapján. Éppen ezért lett most Csíkszereda, előtte pedig Dunaszerdahely testvérváros. Ezt a sort pedig folytatni fogjuk”- hangsúlyozta a Győr+ Médiának a városvezető, aki örömmel fogadta be a Karaffa Attila fotóit.

“Ez a kiállítás a magyarság sokszínűségét mutatja be, illetve azt, hogyan gondolkodik egy határon túli magyar a világról, milyen a világlátása képekben. Karaffa Attila ezt egy könyvben, a fotók mellett írásban is kifejezi. Ezek az írások a mai rohanó világhoz illőek, nem hosszúak, mégis minden mondatnak, minden szónak súlya van és elgondolkodtató.”

A könyvet a kiállításon meg is lehet vásárolni. A befolyt összegből a dunaszerdahelyi alpolgármester a győri kórház Lurkó Alapítványát szeretné majd támogatni.

“Az első kiállításom 33 éves koromban valósult meg Dunaszerdahelyen, minden második évben ezt követően új tárlatom nyílt. A győri ezeknek a válogatása. Nagyon örülök, hogy Győrben lehet kiállításom, ez a legközelebbi városom, immár testvérváros is. Nagyon jó érzés, hogy eljöhettem, bemutatkozhattam, hiszen nagyon sok dunaszerdahelyi átjön Győrbe a kulturális és sportélet miatt, kötődnek ide az emberek”- mesélte Karaffa Attila.

A tárlaton tehát színes és fekete-fehér fotókon láthatjuk mit jelent magyarnak lenni külhonban, az anyaországban és a nagyvilágban. A kiállításhoz készült kiegészítő kötetet Rajkovics Péter, a Perfects Rt. igazgatója támogatta, aki megnyitón elmondta, hogy Karaffa Attila képeivel nem csak megörökíti a pillanatot az örökkévalóságnak, de ezzel gondolatokat és érzéseket tud átadni a közösségeknek. A megnyitón részt vett Szeles Szabolcs alpolgármester és Lebó Ferenc szobrászművész is.

Galéria: Vig Norbert