Féljünk-e Győrben a tornádóktól?

Pécskai István Fotó: depositphotos
2023.06.07. 14:01

Megdöbbentő videók árasztották el az internetet, miután tornádó alakult ki tegnap Óbuda felett. A földet súroló felhőtölcsér látványához eddig idehaza egyáltalán nem szokhattunk hozzá, leginkább az észak-amerikai kontinensről érkeztek drámai felvételek a témában. Kell tartanunk Magyarországon, azon belül Győrben további tornádók kialakulásától?

A tornádó pusztító erejű, forgószélben megnyilvánuló meteorológiai jelenség. Jellemzője, hogy a hevesen örvénylő légoszlop a viharfelhőből indul ki, és a földfelszínnel érintkezik. Az Időkép szerint az óbudai esetében egy úgynevezett ,,nem mezociklonális” tornádóról van szó, ami zivatarfelhőből alakult ki.

A leginkább égető kérdés, hogy számíthatunk-e ehhez hasonló jelenségre a közeljövőben?

,,A tornádó nem számít újdonságnak hazánkban. Korábban is előfordult, csak akkor még nem tudták levideózni az emberek. Manapság azonban már mindenkinek a kezében ott van az okostelefon, ezért is készülhetett több felvétel a mostani esetről.  Az ilyen típusú tornádók általában nem szupercellákhoz köthetőek, tartós talajközeli összeáramlás mentén keletkezhetnek. A ciklonális nyomási mező kedvez a záporok, zivatarok kialakulásához. Elképzelhető, hogy a jövőben gyakrabban fedezhetünk majd fel hasonló jelenséget Magyarországon, attól azonban nem kell félnünk, hogy olyan pusztító erejű tornádók lesznek hazánkban, mint Észak-Amerikában. Ennek a kialakulására nagyon kicsi az esély” – magyarázta Fischer Imre meteorológus a Győr+ Médiának.

Kapcsolódó témák: #időjárás | #tornádó |