Győri Balett

Felégetné a táncművészetet a balett

Fotó: Győr+
Ficsór Dávid
2021.09.23. 15:39

Fodor Zoltán Chaos és Lukács András The Waves című darabját a Győri Balett szeptember 28-án mutatja be a Budapesti Táncfesztiválon. A társulat a napokban gőzerővel készül az estre, ami megint egy kicsit más lesz, mint az eddig megszokott előadások. Velekei László balett igazgató azt mondta a táncosainak, legyenek őrültek és égessék fel a táncművészetet.

Verejtékből nem volt hiány a Győri Balett szerdai Chaos-próbáján, a látottakból kiderült, hogy egy nagyon fizikális, összetett darabról van szó, melyet jövő héten, kedden, a Budapesti Táncfesztiválon mutat majd be a társulat.

Fodor Zoltán koreográfiájában megelevenedik a világban uralkodó káosz, amit a Győri Balett táncművészei prezentálnak a nézőknek.

Más zenei világ, más mozgásanyag és különböző öltözék is jellemzi a The Waves című darabot. Lukács András koreográfiája egy esten debütál majd a Chaos-szal szeptember 28-án, a fővárosban. A Győri Balett művészeti vezetője szerint ugyan kevés idejük volt felkészülni erre a kettős bemutatóra, a táncosok kemény munkájának köszönhetően remekül haladnak az előkészületek.

A Győri Balett igazgatója a háttérből figyelte a szerdai próbákat. Velekei László szerint mindkét darab az együttestől elvárható és megszokott magas színvonalat képviseli majd. A budapesti premier után természetesen Győrben is bemutatják majd a darabokat. Tehát a Chaos és a The Waves hamarosan megérkezik a városba.

Nem tétlenkednek a társulat újdonsült tagjai sem. Mind a három új táncos szerepet kap az előadásokban, tehát kedden már debütálnak is a fiatalok. Portálunknak két próba között adtak rövid interjút.

Annabelle Hustace Hawaiiról érkezett az együttesbe, az elmúlt két évet Hollandiában töltötte, az idei évadtól pedig a Győri Balett társulatát erősíti.

Mit gondolsz erről a lehetőségről, amit itt Győrben kaptál?
– Ez egy csodálatos lehetőség számomra! Egy olyan társulatban, ami a nagyobb együttesekhez képest, kicsinek számít, sokkal nagyobb esélyed van megmutatni magad, épp ezért rendkívül izgalmas kalandnak ígérkezik az elkövetkező időszak. Nagyon élvezem az itt folyó munkát!

Milyenek voltak az első benyomások?
– Mindenki szuperkedves! A társaim nagyon barátságosak, örömmel fogadtak és nagyon keményen dolgoznak.

Annabelle Hustace

Hogyan boldogulsz a magyar nyelvvel?
– Egyelőre egy árva szót sem értek! (nevet) Megpróbálom a gesztusok alapján megérteni, mit jelentenek az adott kifejezések, de a társak sokat segítenek, ha kell, fordítanak nekem. De ígérem, igyekszem a szabadidőmben tanulmányozni a nyelvet.

Szendrey Rebeka a Magyar Táncművészeti Egyetem klasszikus balett tanszékén végzett 2020-ban. Pécsről érkezett a Győri Balett társulatához.

– Milyen reményekkel érkeztél Győrbe és mit jelent számodra, hogy a társulat tagjának mondhatod magad?
– Régóta nagy álmom már, hogy a Győri Balett csapatának tagja lehessek. Már az első naptól kezdve azt kapom, amire számítottam. Iszonyatosan befogadó a csapat és olyan minőségű munka folyik itt, aminek nagyon-nagyon jó a részese lenni.

Kedden már élesben kell megmutatni, hogy Te is a Győri Balett tagja vagy. Mit vársz a keddi budapesti premiertől?
– Nagyon boldog vagyok, hogy már az első hónapban színpadra állhatok. Nagyon élvezem a közös munkát Fodor Zoltánnal és azt érzem, sokat tudok fejlődni. Nagy a kihívás, de állok elébe!

Szendrey Rebeka

Hogy látod a jövőd? Vannak-e álmaid?
– Egyelőre megpróbálok csak a jelenben élni, és nagyon értékelni, hogy itt lehetek. Szóval hosszú távú tervek még nem igazán gyártottam.

Kaszab Bence a Magyar Táncművészeti Egyetemről érkezett a Győri Baletthez.

– Mit jelent számodra, hogy a Győri Balettben kezded hivatásos táncos pályafutásod?
– Nagyon szerencsésnek érzem magam, hogy egy ilyen járvánnyal teletűzdelt időszakban megkaphattam ezt a lehetőséget. Nagyon szeretek itt lenni, mindenki nagyon kedves és remek a hangulat. Már most sok a munka, de ennek örülök, hiszen táncosként az a fontos, hogy színpadon legyen az ember. Nagy megtiszteltetés és nagy felelősség is egy ilyen nagy múlttal rendelkező társulat részének lenni.

Kaszab Bence

Számodra milyen volt felvenni a tempót?
– Ahogy mondtam, az elejétől kezdve sok a munka, de ez a hivatásunk. Az egyetemen is hasonló ritmusban melóztunk, szóval nem okozott gondot az átállás.

Mik a terveid a jövőre nézve?
– Még homályos egy kicsit a jövő, de abban biztos vagyok, hogy szeretnék a Győri Balettnél minél több időt eltölteni. Ha kiöregszem, akkor sem szeretnék elszakadni a tánctól, szívesen lennék táncterapeuta, vagy pszichológus.

Kapcsolódó témák: #Győr+TV | #Győri Balett | #Kultúra |