Istvánffy Benedek középiskolai kórustalálkozó

Felcsendült a Stabat mater és a békedal is az Aporban

Kórustalálkozó Apor iskola VN-15
Földvári Gabriella
2022.03.31. 16:57

Hagyományteremtő céllal hívta életre az Apor Vilmos Katolikus Iskolaközpont az Istvánffy Benedek középiskolai kórustalálkozót, amely a megye területén az egyházi, a katolikus iskolák kórusainak közös bemutatkozási, találkozási lehetősége. Az első hangversenyt csütörtökön tartották hat kórus részvételével.

„Az egyházi iskolák mára visszakapták hagyományos szerepüket, a magyar kultúra, az egyházzenei örökség letéteményesei lehetnek. A szervező Apor iskola Énekkara megalakulása óta aktív résztvevője a város kóruséletének, felvállalva az egyházzenei hagyományok ápolását. Szakmai munkánk eredménye révén kórusunk kezdeményezője lehetett egy szélesebb körű összefogásnak.” – tájékoztatott Iván Gabriella, az Apor iskola Énekkarának karnagya.

A találkozó célja, hogy tapasztalatcserét biztosítson a katolikus egyházi gimnáziumok kórusai között a megyében, az együttműködés által segítse, erősítse a kórusok szakmai fejlődését, hozzájáruljon a magyar egyházzene értékeinek tovább örökítéséhez, gazdagítsa Győr zenei életét. 

A névadó választás sem véletlen, Istvánffy Benedek személye szorosan kötődik Győrhöz, 1766-tól 1778-ig agyőri Székesegyház orgonistájaként, karnagyaként, zeneszerzőként szerzett maradandó érdemeket.

A találkozót Rózsavölgyi László az OKSB elnöke nyitotta meg, aki kiemelte: az újonnan életre hívott kórustalálkozó Győr zenei ünnepe. „Azért különleges a kórustalálkozó, mert Richter János és Istvánffy Benedek városában az egyházi iskolák kórusainak összefogására irányul. Azt reméljük, hogy a rendezvény tovább erősíti az Apor iskola meghatározó szerepét az egyházmegyében. Azt reméljük, hogy az egyházi gimnáziumok kórusai megismerik egymás munkáját, új zenei élményeket, szakmai tapasztalatokat szereznek.” – hangsúlyozta Rózsavölgyi László.

A műsor nyitányaként a nagyböjti időszakhoz kapcsolódva, Kodály Zoltán Stabat mater című motettája szólalt meg. A műsorban egyházi művek is felcsendültek. A hangversenyt követően a kórusok tagjaiból, csaknem 150 diák részvételével vegyes-kart alakítottak és közös énekléssel, huszadik századi hangzásokkal kísérleteztek, záróakkordként pedig elénekelték a békedalt a kórustalálkozó résztvevői.

Galéria: Vig Norbert