Fél éve kész az új 83-as

Szöveg és fotó: Zombai-Kovács Ákos
2024.04.19. 12:23

Szinte napra pontosan fél évvel ezelőtt adták át az elmúlt évek legjelentősebb közlekedési fejlesztését a térségben, az új 83-as számú főút mintegy 100 milliárd forint állami forrásból készült tavaly október közepén. A Győrt és Pápát összekötő, kétszer két sávos főút jóval gyorsabbá és biztonságosabbá is tette a közlekedést, ráadásul elkerüli a két város között található településeket. A 36 kilométer hosszú fejlesztés régi vágya volt a régióban élőknek, amit komoly összefogással sikerült megvalósítani.

36 kilométer hosszan épült minden igényt kielégítő, kétszer kétsávos út Győr és Pápa között. A két város között összesen 23 műtárgy és hat különböző szintű csomópont készült el, valamint egy vasúti felüljáró is épült a pápai repülőteret bekötő úton. A mintegy 100 milliárd forint állami forrásból készült fejlesztés régi álom volt és széles körű összefogással valósult meg.

”Az elmúlt időszak legfontosabb közlekedési fejlesztése valósult meg, ami nagyon komoly előkészítést igényelt, sokan dolgoztunk rajta, vele, de az elmúlt időszak megmutatta, hogy megérte a fáradtság, hiszen egy olyan új főút készült, ami nagyban megkönnyíti a győri, Győr környéki, pápai és Pápa környéki családok életét. De szinte az egész régióban élőkét is, mert jóval könnyebben jutnak el otthonukba, rokonaikhoz, munkahelyükre vagy egyszerűen csak A-ból B-be. Ráadásul dr. Laczkovits-Takács Tímea alpolgármesterrel és Szabó Jenő önkormányzati képviselővel közösen, a jogos lakossági igényeket is be tudtuk építeni a projektbe” – fogalmazott a fejlesztés egyik kezdeményezője, Kara Ákos országgyűlési képviselő.

Az új főút különlegessége a győri bevezető szakaszon kiépített két turbó körforgalom, amikbe jelzőlámpát is telepítettek, amit maguk a gyalogosok és a kerékpárosok tudnak irányítani. Ez a hatalmas átmenő forgalom miatt volt fontos, a lámpa ugyanis teljesen biztonságossá teszi a főúton való átkelést.

Az új 83-as mondhatni megérte a pénzét, hiszen a Győr és Pápa közötti menetidő negyedórával csökkent, az elmúlt félévben pedig mindössze néhány kisebb baleset történt az újonnan elkészült főúton. 

Kapcsolódó témák: #83-as főút | #fejlesztés | #közlekedés |