Fehér Bot Napja: a teljes beilleszkedés a cél

Fotó: Győr+
Zombai-Kovács Ákos
2022.10.14. 11:51

Október 15-e, a Fehér Bot Napja, egyben a látássérültek nemzetközi napja is. A nap, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet a vakok és gyengénlátók sajátos helyzetére, keresve gondjaik megoldásának lehetőségeit és társadalomba való minél teljesebb értékű beilleszkedésük útját. A fehér bot a vakok utcai közlekedésének közismert és elengedhetetlen segédeszköze, aminek használata az egész világon elterjedt. A Fehér Bot Napja alkalmából szervezett ünnepséget pénteken Győrben, a Vakok és Gyengénlátók Megyei Egyesülete.

Hirdetés

Egy győri hotel dísztermében gyűltek össze a megyebeli látássérültek. Október 15-e, a Fehér Bot Napja, egyben a látássérültek nemzetközi napja is, aminek komoly üzenete van, az érintettek, de az egészséges társadalom számára is.

Ennek a napnak számunkra az az üzenete, hogy ha lehet, mutassuk meg magunkat, ismerjenek meg minket, tudjanak a problémáinkról, azért, hogy minél jobban be tudjunk integrálódni a társadalomba, nem csak nekünk, az épek társadalmának is sokat kell tennie – mondta Dömötör Attila. A látássérültek célja a táradalomba való minél teljesebb értékű beilleszkedés. „Ez kétoldalú feladat, amihez nekünk sérültséggel élőknek is sokat kell tennünk, de az úgymond egészségeseknek is befogadónak, sőt befogadóbbnak kell lenniük – tette hozzá a Vakok és Gyengénlátók Gy-M-S Megyei Egyesületének elnöke.

A sérültséggel élők társadalmi integrációját a város is segíti. A Család- és Gyermekjóléti Központ minden támogatást megad, a látássérültek számára. „Korábban egy projekt keretében, most, néhány éve pedig kimondottan két, erre kiképzett szakember segítségével foglalkozunk a fogyatékkal élőkkel, azokkal, akik közvetlenül és azokkal is, akik csak közvetve érintettekkel, tehát nem csak magukkal a sérültekkel, hanem családtagjaikkal, környezetükben élőkkel, őket ellátó szakemberekkel is– fogalmazott Salomváriné Maurer Ildikó, a Győri Család- és Gyermekjóléti Központ speciális csoportjának vezetője.

A Vakok- és Gyengénlátók céljaik megvalósítása érdekében minél többször és minél több helyen meg akarják mutatni magukat. Éppen ezért rengeteg programon vesznek részt a sorstársak. „A Győr Plusz Televízió stábjával legutóbb Sokorópátkán, a Pedró Pékség műhelyében találkoztunk, de rendszeresen kirándulunk Győrben és a városok kívül is, sőt a múlt héten a bencés templommal ismerkedtünk Győrben, a jövő héten pedig a karmelitákhoz látogatunk el, szerencsére újra beindultunk a Covid-járvány után” – hangsúlyozta Dömötör Attila. A látássérültek azt szeretnék elérni, ha nem csak október 15-e, a Fehér Bot Napja alkalmából figyelnének rájuk oda és fogadnák el őket teljes egészséges embertársaik, hanem az év többi 364 napján is.

Hirdetés