Megidézték a busójárást is

Farsangoltak az Audiban

Földvári Gabriella
2022.02.23. 12:53

Az Audi Hungaria Általános Művelődési Központban farsangi ünnepséget tartottak az alsósoknak, megidézték a busójárást is.

Ma mások akarunk lenni! Álarcot viselünk és jelmezbe öltözünk! Mindenki olyan lehet, amilyen lenni szeretne, hiszen mi egy színes közösség vagyunk!” – Ez volt az alsó tagozatos gyerekek hagyományos télbúcsúztatójának mottója. Az 1-4. osztályos tanulók énekszóval, táncolva, vidáman vonultak körbe az iskola udvarán, amelyet a gyerekek nagyon élveztek.

Sok országban a téli hidegnek, a szürke napoknak a farsangi időszak végén tréfás mulatsággal intenek búcsút. Dél-Magyarországon, Mohácson ezt minden évben különleges szokásként ünneplik. Az úgynevezett „busójárás“ eredete a 19. századra nyúlik vissza, a 1960-as évek óta pedig minden esztendőben farsang utolsó hétvégéjén szervezik meg az utcai jelmezes felvonulást, amely mára turistalátványossággá nőtte ki magát. A busók különleges fából faragott álarcokat viselnek és külön erre az alkalomra készített szőrmejelmezt öltenek. Régebben az olykor ijesztő álarcokkal a „rossz szellemeket“ akarták elűzni.

A 4.b osztály tanulói a népszokás hatására öltöztek busójelmezbe, és a hagyománynak megfelelően vidáman, nagy lármát csapva űzték el a telet.

Kapcsolódó témák: #Audi Hungaria ÁMK | #farsang |