Falusi disznótorral összekötött adventi piac Ménfőcsanakon

Németh Boglárka Fotó: O. Jakócs Péter
2023.12.02. 16:15

Az esős, nyirkos idő ellenére is alig lehetett parkolóhelyet találni a ménfőcsanaki Bezerédj-kastély környékén. Szombaton rendezték ugyanis a városrész adventi piacát, amelyet disznóöléssel, karácsonyra hangoló programokkal kötöttek össze.

Dr. Laczkovits-Takács Tímea, a körzet képviselője, az “Egy kosár haza” névre keresztelt termelői piac ötletgazdája a szervezés során igyekezett mindenkire gondolni. “Ez a decemberi kézműves vásár már a 15. a sorban és egy kicsit egy jubileum is, amely az adventi időszakra való tekintettel a legtöbb termelőt hozta el a piac történetében. Rengetegen vannak és már nagyon várták a lakosok, ez mindig a legnépszerűbb. Kapcsoltunk hozzá egy rendezvényt is, ez a falusi disznótor, melynek során egy látvány disznóvágásnak lehetnek részesei az ide látogatók”– hangsúlyozta a képviselő.

A piac sarkában hatalmas vágóasztalon dolgoztak a hentesek. Bográcsban sütötték a töpörtyűt és dolgozták fel a húsokat.

“197 kilós volt a disznó, húsra dolgozzuk fel, hogy a hűtőbe el lehessen majd rakni. Az idő kicsit ellenünk játszik, de most is sokan vannak, ismét van hagyománya a disznóölésnek, a házi húsnak. Idén nagyjából már 60 disznót vágtam le, a kedvencem a csülök, ahogy idősödöm inkább már a zsírosabb húsokat kedvelem, régen pedig a karaj volt a kedvencem”– árulta el stábunknak Molnár Balázs, böllér. A disznóvágás mozzanatait bárki végignézhette, a Széles Húsüzlet jóvoltából pedig frissen sült húst, hurkát, kolbászt is lehetett vásárolni. 

A vásár termékei között már megtalálhatóak voltak a karácsonyi díszek, de a mézek, lekvárok, sajtok, savanyúságok, szörpök, mézeskalácsok, chilik és befőttek, na meg a kürtőskalács is népszerűek voltak. A vevőket az eső sem riasztotta a vissza, az árusok elégedettek voltak a forgalommal. 

A kastély pincéjében pedig nem csak melegedni lehetett, de számos kézműves program, ugrálóvár is várta a gyerekeket. A fő attrakció pedig a Mikulás érkezése volt, aki hosszan beszélgetett is az apróságokkal. A piac hangulatát fokozta a Mosonszentmiklósi Fúvószenekar, majd a ménfőcsanaki óvodások igazi karácsonyi hangulatú előadása. 

Galéria: O. Jakócs Péter