Fákat kaptak az újszülöttek

Földvári Gabriella Marcali Gábor
2022.11.08. 11:17

A Győrkőcliget újabb, mintegy 80 facsemetével gyarapodott, melyeket kedden, a hagyományokhoz híven dr. Dézsi Csaba András polgármester, Szeles Szabolcs és Radnóti Ákos alpolgármesterek közreműködésével ültettek el a DAC-pálya mellett, a marcalvárosi kiserdő részeként.

Dr. Dézsi Csaba András polgármester kezdeményezésére, megválasztása óta minden győri újszülött családja igényelhet egy fát. A csemetét az igénylők elültethetik saját lakókörnyezetükben, vagy pedig a Győrkőcligetbe kerül. Mostanáig összesen 180 fácska nevelkedik a ligetben, amelyből hamarosan egész erdő válik. Kedden 78 csemetét ültettek el, 40 oszlopos juhart a fiúknak és 38 gömbjuhart a lányoknak.

„Megválasztásom óta kiemelten kezeljük a környezetvédelem ügyét, a Zöld Győr koncepciót, és a fásítási program mellett köteleztük el magunkat. A Győrkőcliget kialakításával a szülők tudják, hogy melyik a gyermekük fája, a gyerekek pedig jobban kötődhetnek a városhoz. Ahogy a fa gyökeret ereszt, úgy a gyermek is „gyökerekkel” kapcsolódik Győrhöz, még ha el kerül is innen– hangsúlyozta a polgármester.

A ligetben idén elültetett fák beszerzését a Busch-Hungária szponzorálta. „A Busch-Hungária 15 éve fejleszti Győrben az ország legnagyobb vasöntödéjét, amelyben fémhulladékot olvasztunk be és hasznosítunk újra” – mondta az adományozó Hegymegi Dávid ügyvezető. „Vállalatunk az innováció és tradíció jegyében összeköti a múlt és jövő értékeit, ezért döntöttünk úgy, hogy 65 fa elültetésével támogatjuk Győr zöld környezetének fejlesztését, és ezáltal is maradandó értéket teremtünk.”

Radnóti Ákos alpolgármester pedig arról beszélt, hogy ütemezett faültetési program zajlik a városban, kiemelt feladatnak tekintik, idén is több mint ezer fát és cserjét ültetnek el. „A Győrkőcliget program nagyon népszerű, jövőre már meg is telik a terület. Győrben sok olyan fejlesztés zajlik, ami által a zöldterületeink szebbé válnak, ezeket szeretnénk folytatni a jövőben is – fogalmazott az alpolgármester.

Idén ősszel közel 300 csemetét és mintegy 1150 cserjét ültet el a Győr-Szol a város területén, a fatelepítés valamennyi városrészt érinti.

Prédl Antal, a Győr-Szol Zrt. vezérigazgatója arról tájékoztatott, hogy a faültetéssel nem ér véget a feladat, a csemetéket gondozni is kell, locsolni, metszeni, permetezni, hogy szép, nagy, egészséges fákká tudjanak fejlődni.

A Győrkőcligetről és a faigénylés lehetőségéről részletes információ a www.gyorkocliget.hu oldalon található.

Galéria: Marcali Gábor

Kapcsolódó témák: #faültetés | #győr-szol | #Győrkőc Liget | #zöldgyőr |