Ez a „Nagy Testvér” egyáltalán nem baj, ha figyel!

Havassy Anna Katalin Fotó: Ács Tamás
2023.11.08. 16:35

Talán sokan nem gondolták volna eddig, de a Győr-Szol Zrt.-nek is van Biztonsági Osztálya, amelynek osztályvezetője Győri Gábor, aki több, mint 20 éve a cég munkatársa. A szakember sok mindent látott az évek alatt, szinte mindenre felkészült már, de a kollégáival együtt még mindig érik meglepetések. Szerencsére nem csak rosszak. Mert például az utóbbi időben végérvényesen kiderült, hogy a Városrendészet Győr munkatársaival kiválóan megy a közös munka.

Talán nem túlzás azt állítani, hogy a Győr-Szol Zrt. Biztonsági Osztályának lelke a Felügyeleti Központ, ahol a szolgálat 0-24 órában tart, megállás egy pillanatra sincs. Nem is lehetne, hiszen a tapasztalt szakembereken nagy a teher: náluk csöng az összes hiba-, kár- és vészbejelentő vonal.

„Tavaly kerekítve 24 ezer megkeresés futott be hozzánk, most november eleje van, s már elértük ezt a számot” – kezdte a Győr+ Média tájékoztatását Győri Gábor osztályvezető, majd azzal folytatta, hogy nekik tulajdonképpen mindennel tisztában kell lennie, amivel a Győr-Szol foglalkozik: A parkolási, a távfűtési, az ingatlanokkal kapcsolatos, a tisztasági, a köztemetőkben felmerülő, és télen még a hóhelyzettel kapcsolatos jelzések is hozzánk futnak be. A vészhívók is itt jeleznek. Gondolok itt például a parkolóházakban lévő automatáknál lévő vészhívókra, amelyek megnyomása után a mi emberünk fog segíteni. Túlzás nélkül mondhatom, hogy égnek a vonalak, s aki nálunk dolgozik, egy perce sem unatkozik.”

S valóban, a több nagyméretű monitorral, vezetékes-, hordozható- és mobiltelefonnal felszerelt irodában folyton csengenek a telefonok, az egyszerre szolgálatban lévő két szakember pedig csak úgy kapkodja a kagylókat, nyomogatja a billentyűzetet, „kattintgat” az egérrel, sms-t ír, s közben fél szemmel mindig a több képkockára bontott hatalmas monitorokat lesi. Ezeken többnyire a teljesen automatizált győri parkolóházak, parkolólemezek képei láthatók, de természetesen a kameraképeket szükség szerint váltogatni tudják. A külső szemlélőnek egy kicsit káosznak  hathat a helyzet, de szigorú rendszerek és szabályok szerint, hatékonyan és gyorsan dolgoznak. A mi kényelmünk és biztonságunk érdekében.    

„Mindennek jogszerűnek és szakszerűnek kell lennie, de ugyanakkor roppant nagy kreativitást is igényel a munkatársaktól ez a munkakör. Közel 380 kamera található a Győr-Szol saját objektumaiban városszerte, s ezeknek a működését szemmel kell tartani. Segítségükkel egyrészt az akadálytalan, folyamatos működésről is meggyőződhetünk – például egy parkolóházak esetében – de észlelhetünk, ellenőrizhetünk rongálásokat, szabálysértéséket, lopásokat és még sorolhatnám. A gyors intézkedés miatt készenlétben van egy csapat, őket gyorsreagálású beavatkozó egységnek nevezzük. Ezeket a szakembereket indítjuk akkor, amikor minél előbb szükséges a segítség: balesetek körüli lezárásokat, takarításokat végeznek, ha kell területet zárnak, bemennek az üres, hozzánk tartozó ingatlanokba, ha valami jelzés érkezik. De ők mennek ki elsőként akkor is, ha meghibásodik egy játszótéri játék, vagy éppen megrongálták őket, sőt, akkor is, ha a parkokban balesetveszélyt okoz mondjuk egy letört faág. Hogy csak néhány példát említsünk.”

Maradjunk is egy kicsit az üres ingatlanok kérdésénél, hiszen ez a téma sokakat foglalkoztat városszerte. A Győr-Szol fenntartása alá ugyanis sok-sok ingatlan tartozik. S bizony sajnos gyakran előfordul, hogy arra nem jogosult személyek úgy gondolják, nekik történt a kiürítés. Holott ezek az ingatlanok többnyire lelakottan kerülnek vissza a bérlőktől és felújításra várnak, hogy azután újabb bérlőknek lehessen kiadni azokat, immár takarosan

„Szerencsére a szomszédok gyakran jelzik az illegális lakáselfoglalásokat, betöréseket, s ilyenkor mi kérjük a Városrendészet Győr vagy a rendőrség segítségét is. Ahogy akkor is, amikor egy parkolóházban veszünk észre oda nem illő cselekvést vagy garázdaságot. Hívjuk a rendészet ügyeletes kollégáját, s tudjuk, hogy máris indul a szakszerű segítség!”

Mert ahogy Győri Gábort hallgatjuk, bizony sokszor kell rendet tenni nem csak az illegális lakásfoglalások miatt, hanem a parkolóházi rendbontások miatt is. Sokan úgy gondolják, ott bármit megtehetnek: italoznak, drogoznak, verekednek, rongálnak, rollereznek, motoroznak, sőt, még olyan is akad, hogy valakik a pásztorórájukat töltik el a parkoló autók takarásában. A kamera azonban minden lát, a szakemberek pedig nem tétlenkednek…

„Mi nem vagyunk hatóság, ezért kell a Városrendészet és a rendőrség segítsége is sokszor. Mert a fegyelmet, a rendet viszont nekünk kell biztosítani az általunk üzemeltetett objektumokban, s szerencsére kiváló az együttműködés a Városrendészettel, a rendőrséggel és a polgárőrséggel is. Egyébként az egyenruhás jelenlétnek visszatartó ereje is van, szóval annak is örülünk, ha a járőrözés során útbaejtik ezeket az építményeket is. Sokan nem is gondolnák, hogy például a falfirkák akár több milliós károkat is okozhatnak a szolgáltatónak! Szóval nagyobb szükségünk lenne a lakosság együttműködésére és szabálykövetésére is. Ez utóbbit segítik elő a különböző helyszíneken található tájékoztató táblák, ahol minden információk feltüntettek a kollégák. Ha pedig valamit nem tudnak, vagy nem értenek, esetleg valami nem működik jól, csöngessenek minket a 06-96-505 055-ös telefonszámon, s higgyék el, a felügyeleti központ kezelő kollégáim magasan képzettek és segíteni fognak.” – hangsúlyozta Győri Gábor osztályvezető, ugyanis tényleg mindenre van megoldás: ha mondjuk valamiért nem nyílik a parkolóházi sorompó, az ügyeletesek sms-kóddal is nyitni tudják. Sőt, ha szükséges néhány percen belül az élő erő is a helyszínre érkezik, s máris nyitja a meghibásodott sorompót.

„Türelmet és megértést mindenképp kérnék azoktól, akik megkeresnek minket! S azt is kérném, hogy a lehető legpontosabban tájékoztassák a munkatársaimat! Így jelentősen megkönnyítjük egymás munkáját, és a megoldás is gyorsabban érkezik. Ha pedig rendbontást, valami szokatlant vagy rendkívülit tapasztalnak az általunk üzemeltetett épületekben, akkor is csörögjenek, tudni fogjuk, hogy a Városrendészetnek és a rendőrségnek is szólhatunk. Roppant büszke vagyok az összes Győr-Szolos kollégámra akik biztosítják a szolgáltatásokat! De kiemelten büszke vagyok a közvetlen munkatársaimra, akik itt a felügyeleti központban 0-24 órában biztosítják azt, hogy ha bármi felmerülne, arra a lehető legjobb és leggyorsabb megoldás szülessen! S persze köszönöm a kitartó munkájukat!” – zárta Győri Gábor osztályvezető, majd átadta a szót Miletics Mórnak a Városrendészet Győr szakmai igazgatójának.

„Kiváló a kapcsolatunk a társszervekkel, így a Győr-Szol Zrt. valamennyi munkatársával is. Nyilván a Biztonsági Osztály Felügyeleti Központjával vagyunk napi kapcsolatban, akik sokszor nyújtanak nekünk segítséget abban, hogy beszüntessünk vagy épp megakadályozzunk egy szabálysértést, vagy bűncselekményt. Tulajdonképpen a segítségükkel oda is „látunk”, ahol nekünk nincs „szemünk”.

A szakmai igazgató néhány konkrét példán keresztül is szemléltette, hogy a Győr-Szol Felügyeleti Központjának segítségével milyen tipikus esetekben tudtak intézkedni, s nagy valószínűség szerint megelőzni a nagyobb bajt, vagy épp visszaadni a szabálykövető, békés lakosok nyugalmát, biztonságát:

Egy Kossuth utcai és egy Vámbéry utcai ingatlanhoz is kérték a segítségünk nem is olyan régen a Győr-Szol-os kollégák. Mindkét helyszínen egy felújításra váró, lezárt ingatlanba hatoltak be illetéktelenül hajléktalanok. Egyik eset sem volt egyszerűnek mondható, s mindkettőnél a rendőrséget is értesítenünk kellett. A Kossuth utcai ingatlannál a fellelt személy roppant rossz állapotban volt, ha nem érkezünk időben, már a mentők sem tudtak volna rajta segíteni, innen is köszönet az ő munkájukért is! A Vámbéry utcában pedig több kerékpárt is találtunk, amelyek vélhetően lopásból származnak, így azokat a rendőrség lefoglalta, míg mi a helyszínt biztosítottuk.

A Révai parlóház sajnos közkedvelt helyszíne volt eddig a rendbontásoknak, de jó ideje ott is egyre többet járőrözünk. A Győr-Szol jelzésére tetten értünk már falfirkálást, autófeltörést és tiltott szer fogyasztást is, illetve ittas állapotú hajléktalant is felszólítottunk a távozásra. A Dunakapu mélygarázsban garázda magatartást szüntettünk meg, a Petz Parkolóházban pedig szintén komoly károkozást értünk tetten, így az elkövetők elszámoltathatók lesznek!

Tudjuk, hogy sokan legyintenek a hasonló intézkedésekre, de ne gondolják, hogy a kisebb szabálysértések, bűncselekmények előbb utóbb majd nem vonzzák a nagyobb bűnöket, bűnözőket. Sajnos, ha nem lépünk fel erélyesen, nincs eredmény! A Győr-Szol Zrt. Felügyeleti Központjának munkatársaival pedig gyümölcsöző az együttműködés, s további sikeres munkákat várok!  Mert tudom, hogy nekik és nekünk is szívügyünk Győr és a győriek biztonsága!” – zárta Miletics Mór, aki arra is ígéretet tett, hogy a közelgő adventi forgatagban is mindent megtesznek azért, hogy a győrieknek és a látogatóknak is leginkább az ünnepre hangolódásra kelljen figyelniük. 

A parkolóházakat pedig használják nyugodtan, mert a Győr-Szol Felügyeleti Központja mindent figyel és segít, ha szükséges!

Korábbi videónk a témában:
Kapcsolódó témák: #112 | #Győr-Szol Zrt. | #közbiztonság | #Városrendészet |