Hirdetés
Szarka Zsófi konyhája

Extra fűszeres mézeskalács

Szarka Zsófi
2019.12.08. 17:33

A receptet csupán azok olvassák tovább, akik az intenzív ízeket kedvelik még a mézeskalácsban is. Ez egy markánsan illatozó, ízes-mézes édesség, ami lakásdekorációnak sem utolsó.

Hirdetés

Volt egy bevált receptem a mézeskalácsra, amit meg is osztottam olvasóimmal az elmúlt évben, de idén váltottam. Nem szeretem a „kirakat” mézeskalácsokat, amiben éppen, hogy érzem a fűszereket és csupán dekorációnak jó. A gyömbéres kenyér, azaz az ginger bread pont ezen elven alapult, hogy kellő mennyiségű, egészségre és immunrendszerre jó hatással lévő fűszerekkel ízesítsük, majd nassoljuk egész télen. A receptben minden felcserélhető egészséges verzióra: a méz agave szirupra, a liszt tönköly lisztre, mi több egy ügyes cukrászlánytól olvastam, hogy a rozsliszt kifejezetten jót tesz a mézeskalács receptnek. Így is lett. A díszítést most elhagytam, egy kis őrölt eritrittel színeztem őket és a következő adagot aszalt gyümölccsel rakom ki.

Ahogy pedig ígértem, minden advent vasárnapjára egy vers:

Hirdetés

Juhász Gyula:
Karácsony felé

Szép Tündérország támad föl szívemben
Ilyenkor decemberben.
A szeretetnek csillagára nézek,
Megszáll egy titkos, gyönyörű igézet,
Ilyenkor decemberben.

…Bizalmas szívvel járom a világot,
S amit az élet vágott,
Beheggesztem a sebet a szívemben,
És hiszek újra égi szeretetben,
Ilyenkor decemberben.

…És valahol csak kétkedő beszédet
Hallok, szomorún nézek,
A kis Jézuska itt van a közelben,
Legyünk hát jobbak, s higgyünk rendületlen,
S ne csak így decemberben.

Bevásárló lista (nagy mennyiség):
500 g finomliszt
150 g rozsliszt
200 g méz
3 db tojás
1 kk szódabikarbóna
1 egész csomag mézeskalácsfűszer
1 ek Holland kakaópor
40 g sertészsír
2 kk frissen reszelt gyömbér
1 kk fahéj
1 narancs reszelt héja

Elkészítés:

A lisztet átszitálom minden száraz hozzávalóval egy nagy tálba. Kisebb mélyedést készítek a közepére és belereszelem a kezeletlen narancshéját, gyömbért, hozzáadom a tojásokat, zsírt és alaposan kidolgozom, hogy egyneművé, egyszínűvé váljon. Előző nap készítem el, azaz másnap vagy akár egy héten keresztül dolgozok vele. Lényeg, hogy a hűtőben tartom.

Porcukros lapon nyújtom ki, ha túlzottan ragad, akkor minimális liszten. Sütőpapírra teszem és 12-14 percig sütök egy adagot. Egy nagy házikónál, fánál 15 percig is mehet. Amikor kihűlt a papíron, csupán akkor veszem le őket, alányúlva egy kenőkéssel vagy szedővel.

A cukormázat szeretőknek az íróka: 40 g tojásfehérje+ 200 g átszitált porcukorral 5-6 percig kézi mixerrel kikeverem. A mennyiség nem elírás, valóban ebből lesz a tökéletes íróka, fényes pedig akkor, ha miután kikevertem, 1 tk ecetet teszek hozzá. Garantált a siker!

Tipp: Amennyiben szép fényes mézeskalácsot szeretnénk, sütés előtt kenjük le felvert tojással a tetejét!

Kapcsolódó témák: #Szarka Zsófi Konyhája |
likeold
a fb oldalunkat