Évértékelő beszélgetés dr. Dézsi Csaba András polgármesterrel

Zombai-Kovács Ákos Fotó: Vig Norbert
2023.12.25. 19:01

A rendszerváltás óta nem volt ennyire eredményes polgármesteri ciklusa Győrnek. Dr. Dézsi Csaba András polgármesterrel készített évértékelő beszélgetést Zombai-Kovács Ákos, a Győr+ Televízió főszerkesztője. Az interjú során az eddig elvégzett feladatok és felújítások mellett szóba kerültek a jövőt illető tervek, a választás, és az is, hogy milyen változást hozott a mostani vezetés Győr életébe.

Polgármester úr, önt idézem: a munkának egyetlen titka van: csinálni kell. Sikerült elvégezni a 2023-ra eltervezett munkát?

Amikor polgármester lettem 2020 év elején, akkor beütött a Covid-járvány, gyakorlatilag egy évet a járvány leküzdésével és a gazdaság stabilizálásával töltöttünk. Valamint tervezéssel, ami azt jelentette, hogy hosszú távú programokat dolgoztunk ki. Az Ipari Park betelt, ezért létrehoztuk Győr minden eddiginél legnagyobb iparipark-fejlesztését, mely a város stabilitását 20-30 évre meghatározza. Ezt Magyarország Kormánya kérésemre 10 milliárd forinttal támogatta. Egy városvezetőnek ez a legfőbb dolga. Biztosítani a város anyagi biztonságát és jövőjét. Sikerült mindez annak ellenére, hogy jött az energiaválság, 8-9-10-szeresére nőtt a gáz és a villanyáram ára. Utána jött a háború, ami szerencsére nem terjedt át hozzánk.

Meghirdette a nyitott városháza és a Zöld Győr programot is.

Rendkívül fontosnak tartom, hogy folyamatosan kikérjük az emberek véleményét! Mindenkit meg kell hallgatni! Számos lehetőséget kidolgoztunk erre. Létrehoztunk például egy „panaszirodát”, ahova akár személyesen be lehet menni, de lehet küldeni e-mailt is, vagy be is lehet telefonálni, a munkatársaim pedig segítenek. Elküldik a problémákat az illetékes osztályokhoz, akik aztán lépnek az ügyben. Elérhető vagyok több digitális csatornán, például Facebookon és Messengeren is. Újabban pedig egy honlapot indítottam, ami a www.dcsa.hu címen elérhető és ott is lehet kommunikálni velem. A Győr+ Televízióban pedig egy új műsor indult Nagyító alatt címmel, melyben megkérdezik az embereket az utcán, hogy mi a panaszuk, és én válaszolok rá.  A másik a Zöld Győr programunk.  Tizenkét évig nem volt környezetvédelmi bizottsága a városnak, nem volt a környezetvédelemmel foglalkozó csapat a városházán. Rengeteg mindent tettünk a környezetvédelem érdekében. Olyan változások történtek például, hogy lecseréltünk 52 buszt, ebből 12 darabot elektromosra, mert a buszok átlagéletkora 20 év fölött volt! Ez gyalázat volt! Erdővédelmi programot hirdettünk, védelem alá helyeztük a Püspökerdőt, a szentiváni tölgyest, és nem engedjük beépíteni a marcalvárosi kiserdőt. Elültettünk csaknem 3000 fát, létrehoztuk a Baba-ligetet, megszerveztük a Klímaexpót. Mindig őszintén beszéltünk az emberekkel a környezetvédelemről, például amikor Győrszentivánon felmerült, hogy légszennyezés van, akkor azonnal léptünk, megrendeltünk egy mérőautót. Azonnal mértünk és jók lettek az eredmények, de az egész városban mérni fogunk, hogy lássuk, milyen a légszennyezettségi térképe Győrnek.

Győr lett a legélhetőbb és a legvirágosabb város is. Ezek komoly visszacsatolások.

Fantasztikus eredménynek tartom azt, hogy egy Covid-időszak után, egy gazdasági válság, egy energiaválság után Győr a legélhetőbb város lett. Ez az elismerés nagyon sok ember munkájából tevődik össze. A virágosítási program pedig évekkel ezelőtt elindult, mindig nyertünk valamilyen díjat, de most a fődíjat hoztuk el. Köszönhető ez annak is, hogy felvettünk egy főkertészt, ennek következtében sokkal átgondoltabb ez a virágosítás, a hulladékkezelés, a hulladékszállítás, és a köztisztaság is javult.

Láthatóan Győr nagyot lépett előre, sok nagyot, meg sok kicsit is. A nagyberuházások kormányzati támogatással, a kicsik pedig a Lépésről lépésre program keretében valósulhattak meg. Miről szól a Lépésről lépésre program?

Nagyberuházásként az Ipari Park 2. létrehozása mellett az élményfürdő-fejlesztést, bővítést említeném. A Magyar Vilmos Uszodát felújítottuk, gyalázatos állapotban volt. Építettünk egy új bölcsődét a Szalay utcában, és egy másikat a református egyházzal közösen, valamint felújítottuk a József Attila úti rendelőt, valamint szintén a Magyar Kormány támogatásával több iskolát, óvodát és bölcsődét is. A Lépésről lépésre program tulajdonképpen a parkolóknak az átgondolása miatt alakult ki. Ezen a területen is történtek nagyobb léptékű fejlesztések, mint a Dr. Petz Lajos Parkolóház, vagy a Kodály Zoltán Parkolóház megépítése, és a vásárcsarnokhoz kapcsolódva is építettünk egy kisebb parkolóházat. A parkolóhelyek létesítésével kapcsolatban továbbra is várjuk a lakosság javaslatait.

Szintén polgármester úr szokta mondani: Győr sikere az itt élők munkájának a gyümölcse. Közösen dolgoznak a 130 ezer győrivel. Mennyire tud hatékony lenni ez a munka?

Szerintem a győriek lokálpatrióták. Feleségemmel, Verával és kollégáimmal  létrehoztuk a Szívcentrumot Győrben, ami azt jelenti, hogy 65 százalékról 98 százalékra javítottuk a szívinfarktus túlélését, ami egy fantasztikus dolog. Ez egy olyan sikersztori volt, amit adakozásból építettünk fel. Ez is azt mutatja, hogy a győrieket a fontos dolgok érdeklik. És foglalkoznak vele, sőt hajlandók rá áldozni. Nem vagyunk egyformák, ahogy egy családban is vannak idősebbek, fiatalabbak, középgeneráció, így nyilván lehetnek viták, nézeteltérések, de ezeket meg tudjuk beszélni, kompromisszumokra tudunk jutni. A lényeg, hogy Győr tovább fejlődjön! Természetesen van egy irányvonal, amit elképzelünk itt a városházán, de nem élhetünk egy elefántcsonttoronyban. Nekem ez az őszinte kommunikáció bevált az egészségügyben a betegekkel kapcsolatban is. Mindemellett nagyon fontos, hogy foglalkozzunk az elesett, rászoruló emberekkel és figyeljünk a már nyugdíjas generáció szavára is!

Mennyire elégedett a közgyűlés munkájával?

Az ellenzék nem túl innovatív, mindig csak az ellenkezőjét mondják, mint mi, és nem pedig logikusan érvelve fejtenek ki egy tervet vagy bármilyen gondolatot. Pedig ha jönne egy jó ötlet a részükről, akkor azt támogatnánk. Úgy gondolom, hogy a képviselőknek meg kell beszélniük a problémákat, lehetnek viták is, de mindig azt kell nézni, hogy mi a város, az itt élő emberek érdeke. Szerintem a közgyűlés mindemellett alapvetően jól működik. Az állatvédelmet is sikerült városi szintre emelni. A közgyűlés kivételesen ezt egyhangúlag szavazta meg.

Miért tartották ezt fontosnak?

Azért, mert humanista vagyok, és a környezetvédelem és az állatvédelem gyakorlatilag kézen fogva jár egymással. Szerintem minden élet számít, és függetlenül attól, hogy az ember vagy állat, óvni kell az életét. Azokat a fejlesztéseket is próbáljuk támogatni, amit az állatvédő civil szervezetek javasolnak, és erősíteni fogjuk az állatvédelmi részleget a városházán.

Júniusban európai parlamenti és önkormányzati választások is lesznek. Kampány még nincs, de már van két polgármesterjelölt és jelen állás szerint a Fidesz–KDNP jelöltje dr. Dézsi Csaba András. Mi a véleménye az eddigi jelöltekről?

Szerintem ebben leginkább az emberek véleménye számít majd, és ők ezt el is fogják mondani júniusban. Én nem a polgármesterjelöltekkel foglalkozok, hanem a várossal, hiszen polgármesterként ez a dolgom! Majd, ha kampány lesz, akkor foglalkozunk a kampánnyal is. Alapvetően én „munkapárti” ember vagyok. Ugyanis a mondás az pontosan úgy szól, hogy a Győrben élő emberek tudása, tehetsége, szorgalma és munkája építi Győrt, és éppen ezért én Győr város érdekében dolgozom és nem az ellenfelekkel foglalkozom.

Maradjunk még a választásnál, hiszen azt azért már lehet tudni, hogy több körzetben a Fidesz–KDNP-s képviselő nem fog indulni. Sikerült-e megtalálni az utódokat?

Annak, hogy egy képviselő újra indul vagy sem, annak több oka is van. Van, aki az élethelyzete miatt, van, aki elfáradt, belefáradt, azért nem szeretne indulni. De olyan is van, aki nem végezte rendesen a munkáját és a Fidesz-KDNP pártszövetség  ezért nem indítja újra. A képviselőjelöltek kiválasztása nem csak rajtam múlik, több embernek a véleménye számít, de én csak olyan képviselőjelöltet támogatok, aki ismeri a körzetet, és hajlandó azért szívvel-lélekkel dolgozni.

Év vége van, a legkellemesebb kérdést a végére tartogattam. A Dézsi családban hogyan zajlik az adventi készülődés, milyen a karácsony a polgármesteréknél?

Mi „tanulós család” vagyunk, a feleségem beiratkozott a jogi okleveles állatvédő szakemberi képzésre, és most éppen vizsgaidőszak van. Ő szorgalmasan tanul. A család mindig jön karácsonykor, már nemcsak gyerekek, hanem összesen hat unokánk is van, így minden napra jut valamilyen családi program. Egyébként én is beiratkoztam állatgondozói tanfolyamra, az írásbeli vizsgám már megvolt, januárban lesz a gyakorlati vizsga. Fontos, hogy az ember valami olyannal is foglalkozzon, ami nem a napi rutinmunka. A kórházban és a városházán is dolgozom, de számos olyan dolog van még az élet más területein, amibe érdemes belepillantani, és meghallgatni a szakembereket, és tanulni is belőle.

Akkor azt kívánom a Jézuskától, hogy sikerüljön polgármester úrnak a januári vizsga!

Köszönöm szépen! Nagyon boldog karácsonyt, és hát orvosként mit mondhatnék: egészséges új esztendőt kívánok mindenkinek!

Kapcsolódó témák: #évértékelés | #polgármester |