
A Magyar Cukrász Ipartestület szervezésében idén is folytatódott az Év Fagylaltja verseny országjáró „roadshow”, melynek ezúttal Hajdúszoboszló adott otthont. A nagy népszerűségnek örvendő verseny célja a hagyományos kiváló minőségű kézműves fagylalt népszerűsítése.
A verseny házigazdája ezúttal Hajdúszoboszló volt, ahol a versenyzők a nézők előtt készítették el a versenymunkáikat, hogy a fogyasztók is jobban megismerhessék a fagylaltkészítés rejtelmeit.
A kedd reggeli Juice-ban Erdélyi Balázst, a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnökét faggattuk, aki azt is elárulta hallgatóinknak, hogy az Év Fagylaltja verseny a Magyar Cukrász Ipartestület legrégibb versenye, amelyben 2016-2017 körül kezdtek a nagyközönség felé nyitni, az első nagyvárosi rendezvényt pedig 2019-ben szervezték meg először.
Az egész verseny élőben, a közönség előtt zajlik, minden mozzanatot láthatnak a kilátogatók egy 50 méter hosszú sátorban. Idén Hajdúszoboszló tiszteletére és a hajdúszoboszlói gyógyvíz feltárásának 100. évfordulója alkalmából egy új kategóriát hirdettek meg, „Pávai kedvence” néven. „A hévizek atyjaként” elhíresült Dr. Pávai Vajna Ferenc geológus egyik kedvenc süteménye az almás pite volt, így ebbe a kategóriába az almából készült fagylaltokkal és almás pite fagylaltokkal lehetett nevezni.
2025-ben az Év Fagylaltja vándorkupa győztese a dörgicsei mandulás lett, amelyet – Márton Sándor, a balatonfüredi Bagaméri Fagylaltozóban készített el.
Bízunk benne, hogy egyszer városunkba is ellátogat a neves kulináris esemény!