Esős időben is akadtak támogatók a Mancs a bajban! adománygyűjtésen

Szerző és Fotó: Kóka Enikő
2023.05.15. 09:50

Az Országos Állatvédőrség Alapítvány és a SPAR Magyarország már több alkalommal szervezett két napos országos eledelgyűjtést Mancs a bajban! elnevezéssel, mellyel a civil állatvédők mentettjeit támogatják. Idén májusban ismételten részt vett az akcióban a Győri Puha Praclik Egyesület és a Kutymorgók A Rászoruló Állatokért Egyesület is.

A Kutymorgók A Rászoruló Állatokért Egyesület csapata 2016 óta működik, 2018-tól egyesületi formában. “Legfőbb célunk a gazda nélküli, rossz körülmények között élő állatok létszámának csökkentése. A már megszületett és mentésre váró állatok felkarolása mellett a legfontosabbnak a megelőzést tartjuk, azaz az ivartalanítást”- kezdte mondandóját Limpakter Katalin, az egyesület alelnöke.

A Kutymorgók A Rászoruló Állatokért Egyesület önkéntese és Limpakter Katalin, az egyesület alelnöke

A Kutymorgók tavaly vettek részt először a Mancs a bajban! adománygyűjtésen, ahol jelentős mennyiségű élelem és tárgyi adomány gyűlt össze a két nap alatt. Ennek felhasználása folyamatosan történt és az összes befolyó adomány eljutott a rászorulókhoz.

“A most összegyűlt adománynak már van is helye. Hamarosan harmadik alkalommal fogunk lehetőséget biztosítani az ingyenes oltás és mikrochip pótlásra az arra rászorulóknak, ami most Győr-Pósdombon lesz. Az akció alatt befolyó adományok egy részét is szétosztjuk együttműködő állatorvosunkkal, dr. Majthényi Imrével, és csapata segítségével” – mondta Limpakter Katalin.

A Kutymorgók Egyesület és a Győri Puha Praclik Egyesület megalakulásuk óta külön-külön már több, mint 1000 ivartalanítást támogatott, emellett rengeteg sebesült állat orvosi költségeinek kifizetésében is segítő kezet nyújtottak.

“Idén harmadik alkalommal veszünk részt a Mancs a bajban! adománygyűjtő akcióban. Bevallom őszintén, kicsit csalódottak vagyunk, hiszen a rossz idő sokakat otthon tartott, de ettől függetlenül így is akadtak támogatóink, amiért nagyon hálásak vagyunk” – mondta Rikovics Anita a Győri Puha Praclik Egyesület alelnöke.

Rikovics Anita, a Győri Puha Praclik Egyesület alelnöke és önkénteseik

A Puha Praclik védenceinek száma folyamatosan száz fölött van. Jelenleg 127 cica gondozásáért felelősek, és emellett két cicakolóniát is támogatnak, valamint a befolyó adományokból a rászoruló családoknak is segítséget nyújtanak, ahol az állatoknak minden konzerv igazi ünnepi lakomának számít.

“A sok cica nagy felelőséggel is jár. Rettentően boldog vagyok, hogy ilyen csapat áll mögöttünk, valamint, hogy ennyire összetartók vagyunk. Van, hogy az ideiglenes befogadóink a saját zsebükbe is nyúlnak, ezzel is segítve a mentett tappancsosokat. Sajnos még ezen felül is körülbelül havi 600-700 kilogramm macskaalomra, közel 2700 darab alutasakos tápra, és 300-400 kilogramm száraz eledelre van szükség, nem beszélve a baba cicák táplálásáról. Természetesen ezek csak megközelítő számok, hiszen pontos adatokat nem tudunk mondani, mivel a lakóink száma és a fogyasztás is változó, emellett a különleges igényű cicákkal még nem is számoltunk” – tette hozzá Rikovics Anita.

A Puha Praclik gyűjtéseik során körülbelül egy-két heti eledelt tudnak összegyűjteni, az összes többit a befolyó pénzbeli adományokból finanszírozzák, de az sem ritka, hogy saját zsebből pótolják ki azt.

Rikovics Anitával az elmúlt hétvégén Herkely Ákos beszélgetett a Győr+ Rádióban: