Érzékenyítő előadás a vakáció előtt

Németh Boglárka Fotó: Vig Norbert
2023.06.16. 10:58

Fóris Norbert és dr. Dézsi Csaba András polgármester, az elmúlt tanévben számos általános- és középiskolát látogattak meg, ahol egy közös beszélgetés során mutatták be miként lehet látássérültként élni, diplomákat szerezni, sportolni és dolgozni. A születése óta vak fiatalember a vakáció előtti utolsó napon a Baross Gábor Középiskola fiataljainak mesélt nem mindennapi életéről.

“Azért fontos, hogy megismerjétek Norbit, mert nem csak sokat tanul, sok diplomája van, jól sportol, de ezek mellett ő egy fantasztikus ember. Egy olyan személy, aki vaknak született és ezzel a nehézséggel építette fel úgy az életét, ami nekünk látóknak sem könnyű. Látóként hajlamosak vagyunk sajnáltatni magunkat, de ami nekünk nagy problémának tűnik, az igazából semmi ahhoz képest, hogy Norbi nem lát és így kell élnie a mindennapokban” – kezdte a parasportoló bemutatását dr. Dézsi Csaba András. A polgármester minden előadás során igyekszik érdekes momentumokra rávilágítani Norbert élete kapcsán, hiszen olyan példákat hoz elő, amely minta és motiváció lehet a fiatalok számára. 

Norbert vakon született, de eddigi élete során szinte már mindent kipróbált. A negyedik diplomája megszerzésén dolgozik, emellett munkahelye van, judozik. Bár úgy beszél az őt körülvevő világról mint egy látó, a hétköznapjai nem egyszerűek. “A vakság, a vak szó az nem bántó!– emelte ki a parasportoló, aki kellő humorral és szarkazmussal próbálja átvészelni a néha mosolygós szituációkat szülő mindennapokat, ezek mellett pedig folyamatosan képzi magát. 

“Azért tanulok és azért érdekel ennyi terület, mert szeretem a világot komplexen látni”– mutatott rá a fiatal, aki igazán belopta magát a Baross-iskola diákjainak és tanárainak szívébe. A tanulók fontos tapasztalatokkal kezdhetik majd meg délután a nagybetűs vakációt. 

Galéria: Vig Norbert

Kapcsolódó témák: #előadás | #érzékenyítés | #látássérült |