Erdélyi 70

Földvári Gabriella Fotó: Ács Tamás
2023.10.13. 10:09

A hetven éves Erdélyi Károly festőművész tárlata nyílt meg csütörtökön a Kisfaludy Károly Könyvtárban. Rajongók, barátok, ismerősök köszöntötték és csodálták meg az elmúlt évtizedekben készült munkáiból összeállított tárlatot.

Erdélyi Károlyt többek mellett a színház szerető közönség is ismerheti, hiszen évtizedekig díszlet- és látványtervezőként tevékenykedett például a győri teátrumban is.

A festészet és a horgászat a hobbija. Előbbit autodidakta módon tanulta, nem járta végig a képzőművészek szamárlétráját.

A csütörtöki megnyitón Pátkai Tivadar költő azt hangsúlyozta, hogy Károly kereste és elvégezte az életnek azt az iskoláját, ahol elleshette a művészetek csínját-bínját. „Kezdettől fogva önmagát keresi, önmagán keresztül. Még véletlenül sem szeretne rálépni a mások által már kitaposott útra, mert attól nehezen szabadulna. Jóval könnyebb más bőrébe bújni, mint vért izzadva, ha kell halálodig keresni önmagad stílusát. Azt viszont sohasem tagadta, hogy a szakmai fogásokat bizony el lehet, és el is kell tanulni, azt meg ugye csak másoktól lehet.”

A tárlat egy összegzés, egy számvetés, a festmények alaptémái többnyire a színház, a balett és a természet világából táplálkozik.

„Nem az a filozofálgató alkat, aki „képrejtvényeket” rak a kiállító terem falaira, hanem a leghagyományosabb realisztikus látásmódot közvetíti. Első blikkre látszik, hogy elvarázsolták a mozdulatok és színek. Élénkek ezek a színek, ecsetvonásai pedig határozottak. Ennek talán kézenfekvő magyarázata, hogy elemi erővel hatott rá, és szerintem a győriek többségére, amikor megalakult a később világhírűvé avanzsált Győri Balett. Sokunknak, köztük nekem is, ihlet-forrássá vált az az őszinteség, amit egy táncos a mozgásával közvetít. Ott nincsen mellébeszéd, ott őszinteség van, de az elemi erővel. A természet pedig szerves és ma már nagyon érzékeny része életünk szinte minden percének” – fogalmazott a megnyitón Pátkai Tivadar.

Erdélyi Károly mások mellett Aradon, Meggyesegyházán, Gyulán, Győrben és Kecskeméten állított ki. Több nívódíjat is kapott.

A megnyitón közreműködött Erdélyi Viktor – ének, Németh Gergely – zongora.

A kiállítás ingyenesen megtekinthető november 3-ig, hétköznapokon 13-16 óráig. Az ettől eltérő időpontban előzetes bejelentkezés alapján látogatható.

Galéria: Ács Tamás