Hirdetés
Hertay Mária hazatalált

Emlékszoba az alkotó tiszteletére

Fotó: O. Jakócs Péter
Maróti Zsuzsa
2021.10.18. 04:49

Hertay Mária grafikusművész Ménfőcsanakon hazatalált. Évtizedes magányát oldotta az itteni közeg, amely személyét és művészetét befogadta – mondta a Munkácsy-díjas alkotó emlékszobájának minapi megnyitóján Kratochwill Mimi művészettörténész.

Hirdetés


A három évvel ezelőtt, 86 éves korában elhunyt művész alkotásainak egy részét a ménfőcsanaki Szent Kereszt-plébániára hagyta, s a hagyatékból összeállított válogatást ismerhetik meg mostantól az emlékszobát felkereső érdeklődők.

De hogyan is alakult egyre mélyülő kapcsolata Ménfőcsanakkal? Az itt élők lelki gondozója, Bartók Ferenc OSB plébános három évtizeddel ezelőtt egy rézkarc- és tűzzománc-kiállítása révén ismerte meg Hertay Máriát.

Ismeretségük barátsággá alakult a mélyen vallásos alkotóval, aki tehetségével, művészetével egész életén át alázattal szolgálta a Teremtőt. Rendíthetetlen hite tükröződik bibliai témájú rézkarcain, amelyek bizonyítják: ezt a technikát a nagy elődök, Dürer és Rembrandt utódjaként, de 20. századi szellemben művelte. A keze olyan volt, mint egy marósnak, a lakását áthatotta a rézkarcoláshoz használt sav szaga – emlékezett a művészettörténész, s hozzátette: máig titok, hogy bírta ez a vékony, törékeny nő a klasszikus rézkarc technikát ilyen tökélyre vinni?

Szerette a természetet: egy-egy szál virág, egy-egy dús lombú fa élményt jelentett számára és ihletett adott neki a munkához. Így sokasodtak a minden részletre figyelő, finom kidolgozású természetábrázolások. Az évszámok ezeken javarészt hiányoznak, de a dátumozás mellőzése nem figyelmetlenség, sokkal inkább egyfajta egységes látásmódot jelez, amelyben egymásba fonódik a ma és a tegnap, s olykor a holnap is.

Hertay Mária készített litográfiákat, kőnyomatokat már főiskolás éveiben. Éjszakánként járt be a Képzőművészeti Főiskolára, ugyanis ott fért hozzá a technikához nélkülözhetetlen kövekhez. Ezt a számára kedves műfajt később is gyakorolhatta, amikor bekapcsolódott a győri grafikai alkotóközösség munkájába.

A Rába-parti városhoz és a környező régióhoz egyébként megannyi szállal kötődött: a feltámadt Krisztust ábrázoló szekkó volt az utolsó munkája a csanaki temető ravatalozójában. A ravatalozó előtt szintén az ő keze munkája, egy tűzzománc feszület áll. A templomban több tűzzománc alkotása látható, a templomkertet pedig a Mária hét örömét ábrázoló tűzzománc stációsorozat díszíti. A mosoni plébániatemplomban és a győrújbaráti templomban is több alkotása tekinthető meg. Az életművéről keresztmetszetet adó albumot a győri Palatia Nyomda készítette. Végrendelete értelmében Csanakon temették el. Hertay Mária hazaérkezett.

Az emlékszoba címe: Győr-Ménfőcsanak, Horgas u. 1.
Látogatható előzetes időpont-egyeztetés után a Szent Kereszt-plébániában.
Telefon: 96/449-377, e-mail: ferencosb@gmail.com

Kapcsolódó témák: #egyház | #kiállítás | #művészet | #vallás |
Hirdetés