Emlékezés a bombázás áldozataira


2023-11-17
ingyenes program
A Széchenyi István Egyetem Deák Ferenc Állam - és Jogtudományi Kara és az Arrabona Városvédő Egyesület november 17-én 17 órakor megemlékezést tart az Áldozat utcai 12. számú épület előtti emlékhelyen.
Hirdetés

A megemlékezésen beszédet mond dr. Smuk Péter a kar dékánja és Szabó Gyula egyesületi elnök. A jelenlévők gyertyát gyújtanak és elhelyezik az emlékezés virágait.

1944. november 17-én szörnyű csapás érte Győr-Révfalut. A Széchenyi István Egyetem Deák Ferenc Állam és Jogtudományi Kar épülete helyén álló egykori Torkos kastély légibomba találatot kapott és a pincéjébe menekültek szinte valamennyien szörnyet haltak.

Ekkor már nem bombázták Győrt csak nagyon szórványosan, hiszen nem is volt már mit lebombázni. A gyárak és vasútállomás is romokban hevert. A férfiak, akik itthon maradtak, a helyreállításon dolgoztak, a nők a gyermekekkel otthon végezték szokásos házi munkájukat.

A légiriadó dél körül hangzott fel, és nagyjából délután egy órakor a pusztítás és gyilkolás bekövetkezett. A szövetséges légikötelékek ekkor már Németország iparvidékeit bombázták, egy ilyen tért vissza dolga végezetlenül és lakott területet észlelve halálos terhét itt elhullajtotta.

A Torkos kastély telitalálatot kapott és a pincéjébe menekültek vagy azonnal meghaltak, vagy a romok alatt rekedve segélyért kiáltva három nap múlva hunytak el. Ugyanis a gyilkos teher járulékos része időzített bombákból állt, melyeket a helyi erők hatástalanítani nem tudtak.

Az áldozatok száma 61 volt, súlyosan 12-en, könnyebben 9-en sebesültek meg. Ilyen tragédia a városrészt sem előtte, sem utána nem érte.

A Széchenyi István Egyetem Deák Ferenc Állam – és Jogtudományi Kara és az Arrabona Városvédő Egyesület segítségével tavaly november 17-én emlékhelyet létesített és avatott fel az egykori Torkos kastélynál.

Kapcsolódó témák: #bombázás |#háború |#Torkos-kastély |
további programok

Jótékony autóstalálkozó lesz Győrben

Jótékonysági Mikulás Autóstalálkozót rendeznek december 2-án, szombaton, Győrben, az Audi Aréna parkolójában. Az esemény este 19 órakor kezdődik, márkától és az autó életkorától függetlenül bárki részt vehet rajta, aki pedig fényárba vagy karácsonyi díszbe öltözteti autóját, jutalmat kap.

részletek

Márciusig biztosan letartóztatásban marad a volt győri rendőrkapitány

Ahogy az a sajtóban sok helyen megjelent, Váczi Attilát, akit az irodájából bilincsben vittek el, hivatali bűncselekmény elkövetésével gyanúsítják.

részletek