Hirdetés

„Emberi” nyelven az új parkolási rendszerről

Zombai-Kovács Ákos
2022.07.25. 16:30

Júliustól többe kerül a parkolás Győrben, 2023 áprilisától pedig bővül a fizető övezet, több városrészben is. Erről már a Győr+ is beszámolt, most pedig új műsorral igyekszünk megvilágítani a legfőbb változásokat.

Hirdetés

Borsi Róbert önkormányzati képviselő kezdeményezésére szakemberek külső helyszínen beszélgetnek és mutatják be „emberi” nyelven az új parkolási rendszert. A beszélgetés felvételén elhangzott, a parkolási díjakat 10 év után emelték, elsődleges célja pedig a forgalom szervezése és a parkolási ciklusok gyorsítása.

A kitelepülős parkolási beszélgetés ötletgazdája, Borsi Róbert ezúttal moderátorként debütált. Ötlete nyomán egy Szigethy Attila úti tömbház mögötti padon ültek le és beszélték át a legfontosabbakat a szakemberek. Az önkormányzati képviselő kérdésére válaszolva a Győr-Szol vezérigazgatója azt mondta, több mint 10 éves díjakat emeltek meg a városban.

Hirdetés

A díjtételek döntő többsége 10 évesnél is régebbi, ezeket emeltük meg, de egyáltalán nem drasztikus mértékben és nem a bevételek növelése ezzel a legfőbb célunk, hanem a forgási sebesség növelése, vagyis, hogy a parkolójegy ára mindenkit ösztönözzön a közösségi közlekedés és a parkolóházak igénybevételére”– fogalmazott a műsorban Prédl Antal.

A Győr-Szol vezérigazgatója az új fizető parkolási zónákról is beszélt a műsorban. Ezzel kapcsolatban kiemelte, a fizető parkolási övezetek kiterjesztésével például Nádorvárosban szeretnék beterelni az autósokat a parkolóházakba.

Egyre több az autó, ebben a városrészben több komoly fejlesztés készült el, mint a kórház bővítése és a vásárcsarnok, ezek még nagyobb tömeget, még több autót vonzanak, akkora volt már a baj, hogy éppen az ott lakók nem tudtak már parkolni” – a szolgáltató első embere.

A fizetős zónák kiterjesztését már 2018 óta tervezték, de a Covid-járvány miatt megakadt a folyamat. A Győr-Szol parkolási üzletágának vezetője kiemelte, az nem állapot, hogy a parkolóházak fizetősek, miközben környezetükben a felszíni parkolás ingyenes.

„A járvány megakasztotta a törekvésünket, de a probléma attól még folyamatosan fennáll, most jött el az a pillanat, hogy bevezethetjük az új díjtételeket és kibővíthetjük a fizető parkoló zónákat, ezzel is a környéken lakók parkolását szeretnénk megkönnyíteni a jövőben” – mondta Tanai Dávid, a Győr-Szol Zrt. parkolási üzletágvezetője.

A rendhagyó beszélgetés keretében a megemelt díjak, az új fizető zónák és lakossági kérdések is szóba kerültek. Az elhangzottakat a Győr+ Televízió is műsorára tűzi, terveink szerint augusztus elején, 3 darab, 10-15 perces részben mutatjuk be, hogyan változik a parkolás Győrben.

Tv-s szerkesztő: Zombai-Kovács Ákos

Kapcsolódó témák: #Parkolás |
likeold
a fb oldalunkat