Hirdetés
Győri Balett

Első magyar koreográfusként alkotott a Scalában

Fotó: gyoribalett.hu
Ficsór Dávid
2021.07.14. 10:11

Nyár elején mutatták be a milánói Scalában Lukács András Mozdulatok Sztravinszkijre című egyfelvonásos balettjét. A Győri Balett művészeti vezetője az első magyar koreográfus, aki a világ egyik leghíresebb dalszínházában dolgozhatott.

Hirdetés

Az operaház június 9-én hosszú bezárás után nyitotta meg azzal a balettesttel a kapuit, melyen Lukács András koreográfiáját is bemutatták.

„Fantasztikus élmény volt! Természetesen ez egy nagyon-nagy megtiszteltetés, hogy a világ egyik legfontosabb operaházában kaptam meghívást. Manuel Legris invitálására jöttem Milánóba, aki korábban a párizsi opera egyik első táncosa volt, majd tíz éven át igazgatta a Bécsi Operaház balettegyüttesét – ahol én is táncoltam -, most pedig a milánói Scala balettigazgatója” – mesélte a Győr+-nak a művészeti vezető.

Fotó: gyoribalett.hu

Lukács András a La Scala Theatre Ballet társulatának tanította be a koregráfiáját. A Mozdulatok Sztravinszkijre egy cselekmény nélküli, szimfonikus balett, ami a mozdulatokra koncentrál. Az egyfelvonásos darabban tizenkét különböző karakterű táncos lép színpadra. A Győri Balett művészeti vezetője 5 hétig dolgozhatott az előadáson.

A Scalában bemutatott Mozdulatok Sztravinszkijre című darabot a balett következő évadában a győri közönség is megtekintheti majd.

Kapcsolódó témák: #Győri Balett | #művészet |
Hirdetés