Első helyezett lett a hulladékcsökkentési hét programja

J. Kovács Andrea
2023.02.05. 19:06

Egy újabb rangos környezetvédelmi elismerést vehetett át a győri önkormányzat. A 2022-ben meghirdetett „Hulladékcsökkentési Hét” elnevezésű akcióban a „Hasznosítsd újra, a textil több élete” projekttel ugyanis első helyezést ért el városunk.

A Szentendrén megtartott ünnepségen a díjat dr. Raisz Anikó, az Energiaügyi Minisztérium környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkára adta át Radnóti Ákos városüzemeltetésért és környezetvédelemért is felelős alpolgármesternek.

Nagy büszkeség ez a díj, hiszen rövid idő alatt két rangos elismerést is kaptunk, legutóbb országos szakmai díjat nyertünk a Virágos Magyarország pályázaton, ahol Győr „Országos Arany Rózsa” díjat vehetett át. Most pedig a 2022. évi Európai Hulladékcsökkentési Hét magyarországi programsorozatában, közigazgatási szerv/hatóság kategóriában értünk el első helyezést. Mint a legutóbbi díjnál is, itt is szeretném megköszönni minden olyan kollégának, aki részt vett ebben, természetesen a Környezetvédelmi Bizottság elnökének, dr. Szálasy Lászlónak, illetve a Környezetvédelmi Osztály vezetőjének, Herman Etelkának, és szeretném megköszönni a lakosságnak is az együttműködést, örülök, hogy ezen a területen jól teljesítünk, cél az, hogy továbbra is eredményesek legyünk a városüzemeltetésben” – mondta az alpolgármester.

Herman Etelka

A nyertes programot a tavaly ősszel megrendezett Európai Hulladékcsökkentési Hétre készítették a szakemberek. Az előzményekről Herman Etelka osztályvezetővel beszélgetett J. Kovács Andrea.

Mit kell tudni a Hulladékcsökkentési Hétről?
– Ezt a kezdeményezést még 2009-ben indították Európai Hulladékcsökkentési Hét néven. Azóta minden ősszel a részt vevő országokban különböző intézmények, vállalkozások, civil szervezetek és magánszemélyek a saját ötleteikkel hívják fel a figyelmet a tudatos hulladékgazdálkodásra, a hulladék keletkezésének megelőzésére, a termékek újrahasználatára, valamint az újrahasznosítás fontosságára.

– Miből állt az önök projektje, amellyel első helyezést sikerült elérni?
– 2022 novemberében a textil került az akció középpontjába. Mi is ennek megfelelően állítottuk össze a programsorozatunkat. Egyrészt kétszáz darab, maradék függönyanyagból készült bevásárlózsákot vittünk a vásárcsarnokba, amit az árusok osztottak szét a vevők között. A másik projektbe az önkormányzati dolgozókat is bevontuk. Már nem használt pamutpólókat, ingeket, törölközőket, farmerokat kértünk tőlük. Az összegyűjtött anyagokból a megváltozott munkaképességű dolgozókat foglalkoztató Esély Közhasznú Nonprofit Kft.-vel különféle formákat szabattunk ki. Ezekből pedig két csomagolásmentes boltban – az egyik a Zsákoljunk, a másik a Biomio – workshopokat szerveztünk az érdeklődőknek. Karácsonyfadíszek, arctisztító korongok és edényalátétek születtek a jó hangulatú foglalkozásokon.

– Hogyan fogadták az emberek ezeket az akciókat?
– A vásárcsarnokban mind az árusok, mind a vásárlók lelkesen fogadták a függönyből készült zsákokat, s nem csak azért, mert ingyen volt. Sokan mondták, hogy rendszeresen használják majd, hiszen összehajtva kis helyen elfér, mosható és gyorsan szárad. A másik programmal is sokak figyelmét sikerült felhívni a hulladékcsökkentés fontosságára.

Kapcsolódó témák: #Környezetvédelmi Bizottság | #Zöld Győr |