Győr a nyerő

Első helyezés a hulladékcsökkentési programban

J. Kovács Andrea O. Jakócs Péter
2023.01.25. 16:33

Országos első helyezést ért el a „Hasznosítsd újra, a textil több élete” című munkájával a győri önkormányzat Környezetvédelmi Osztálya. A nyertes programot a tavaly ősszel megrendezett Hulladékcsökkentési Hétre készítették a szakemberek. Az előzményekről Herman Etelka osztályvezetővel beszélgettünk.

Mit kell tudni a Hulladékcsökkentési Hétről?

Ezt a kezdeményezést még 2009-ben indították Európai Hulladékcsökkentési Hét néven. Azóta minden ősszel a résztvevő országokban különböző intézmények, vállalkozások, civil szervezetek és magánszemélyek a saját ötleteikkel hívják fel a figyelmet a tudatos hulladékgazdálkodásra, a hulladék keletkezésének megelőzésére, a termékek újrahasználatára, valamint az újrahasznosítás fontosságára. 

Miből állt az Önök pályázata, amellyel első helyezést sikerült elérni?

2022 novemberében a textil került az akció középpontjába. Mi is ennek megfelelően állítottuk össze a programsorozatunkat. Egyrészt kétszáz darab leselejtezett és maradék függöny anyagból készült bevásárló zsákot vittünk a Vásárcsarnokba, amit az árusok osztottak szét a vevők között. A másik projektbe az önkormányzati dolgozókat is bevontuk. Már nem használt pamut pólókat, ingeket, törölközőket, farmerokat kértünk tőlük. Az összegyűjtött anyagokból a megváltozott munkaképességű dolgozókat foglalkoztató Esély Közhasznú Nonprofit Kft.-vel kiszabattunk különféle formákat. Ezekből pedig két csomagolásmentes boltban – az egyik a Zsákoljunk, a másik a Biomio – workshopokat tartottak az érdeklődőknek. Karácsonyfadíszek, arctisztító korongok és edényalátétek születtek a jó hangulatú foglalkozásokon. 

Fotó: Herman Etelka

Hogyan fogadták az emberek ezeket az akciókat?

A Vásárcsarnokban mind az árusok, mind a vásárlók lelkesen fogadták a függönyből készült zsákokat, s nemcsak azért, mert ingyen volt. Sokan mondták, hogy rendszeresen használják majd, hiszen összehajtva kis helyen elfér, mosható és gyorsan szárad. 

Ami a másik programot illeti, nagyobb részvételre számítottam. Ennek ellenére sokak figyelmét sikerült felhívni a hulladékcsökkentés fontosságára.

Ha kívánhatna valamit erre az évre, mi lenne az?

Azt kérném, hogy mindenki változtasson meg három apró dolgot az életvitelében, gondolkodásában, szokásaiban, amivel valamit tud tenni a környezete védelméért. Ne használjon nejlonzacskót, ne szemeteljen az utcán és akinek van rá lehetősége, próbáljon meg kertészkedni, akár a balkonon is!