Hirdetés
Vigyázzunk!

Előzzük meg a konyhai tüzeket!

Illusztráció: Pixabay
Katasztrófavédelem
2020.07.30. 15:50

A lakástüzek gyakran keletkeznek a konyhában. Súlyos következményekkel járhat, ha a tűzhelyen felejtett zsiradék túlhevül és meggyullad. Egy-egy ilyen eset alapvetően az emberi figyelmetlenségre, gondatlanságra vezethető vissza, ezért főzés-sütés közben figyeljünk oda!

Hirdetés

Legutóbb tegnap délelőtt riasztották a soproni hivatásos tűzoltókat ilyen esethez. Sopronban az Óbrennbergi út egyik lakásában feledkezett meg egy rövid időre az ott lakó a villanytűzhelyre feltett olajról, ami begyulladt.  A tulajdonos végül a szomszédok segítségével kivitte a lakásból az edényt, így nagyobb tűz nem keletkezett. A kiérkező tűzoltók átszellőztették a lakást. Szerencsére az ijedtségen kívül nem történt nagyobb baj, csak a konyha kormozódott.

Fontos tehát, hogy legyünk körültekintőek, figyeljünk környezetünkre, hiszen a tűzhelyre feltett étel is tüzet okozhat. Gondatlansággal értéktárgyakat, ingatlanokat, de főképp saját és mások testi épségét, életét is veszélyeztethetjük.

Hirdetés

A tűzhelyen felejtett étel, olaj, gyorsan tüzet okozhat, a konyhában elhelyezett gyúlékony anyagokon (konyharuha, műanyag eszközök, konyhabútor) pedig gyorsan továbbterjedhetnek a lángok. Fontos, hogy se főzés, se pedig ételmelegítés közben ne hagyjuk felügyelet nélkül a tűzhelyet! Ha elhagyjuk a lakást, minden esetben szüneteltessük a főzést, vegyük le az ételt a tűzről, zárjuk el a gázt, kapcsoljuk ki a tűzhelyet, mert számos tűzesetet éppen az okoz, hogy az otthonról távozó háziak elfelejtik, hogy a tűzhely bekapcsolva maradt. 

Ha mégis meggyulladt az étel, a zsiradék vagy az olaj, a legfontosabb, hogy soha ne próbáljuk azt vízzel eloltani! A magas hőmérséklet miatt a tűzre öntött víz pillanatok alatt gőzzé alakul és az égő zsiradék, olaj robbanásszerűen kivetődik az edényből, lángba borítja az egész konyhát és súlyos égési sérüléseket is okozhat! Ilyenkor a legegyszerűbb, ha az edényt egy fedővel takarjuk le, így az égés oxigén hiányában megszűnik. Ezután zárjuk el a gázt, kapcsoljuk ki a tűzhelyt.

Az otthoni tűzesetek pár egyszerű szabály betartásával megelőzhetőek: 

  • A tűzhelyen készülő ételt soha ne hagyja felügyelet nélkül! 
  • Tartson készenlétben egy tűzoltó készüléket a konyhában! 
  • A kenyérpirító, a kávéfőző és a főzőlap környékén ne legyen éghető anyag, érdemes hőálló alátétet használni! 
  • Ne engedje gyermekének, hogy sütés, főzés közben a nyílt láng közelében játsszon! 
  • A meggyulladt olajat, zsiradékot soha ne próbálja vízzel oltani! Helyette egy fedővel vagy vizes konyharuhával takarja le azt! 
  • Körültekintően elhelyezett füstérzékelővel még kezdeti stádiumában észlelheti a tüzet! 
  • Ha úgy ítéli meg, hogy képes a tüzet eloltani, akkor haladéktalanul kezdjen neki. Az ilyen esetet is be kell jelenteni! Ha nem biztos abban, hogy a lángokat egyedül el tudja fojtani, azonnal értesítse a katasztrófavédelmet az egységes 112-es segélyhívó telefonszámon! 
Kapcsolódó témák: #katasztrófavédelem | #tűzeset |
likeold
a fb oldalunkat