Hirdetés
Könyvbemutató

Előzés jobbról? – Radikális jobboldal Európában

Fotó: MCC
Győr+
2021.10.14. 13:04

A Mathias Corvinus Collegium Győri Képzési Központjában 2021. október 12-én Hajdú András és Dr. Dúró József, az Előzés jobbról? – Radikális jobboldal Európában című könyv szerzői tartottak könyvbemutató előadást az érdeklődő közönség számára. Hajdú András és Dúró József politológusok, az MCC Politikatudományi Műhely kutatói. Hajdú András kutatási területe a radikális jobboldal, a politikai vezetés és kormányzás, illetve a politika és sport kapcsolata. Dr. Dúró József a Corvinus Egyetem Politikatudományi Tanszékének egyetemi adjunktusa, kutatási területe az euroszkepticizmus, a radikális jobboldal, a populizmus, illetve a rendszerváltozások folyamata Közép– és Kelet–Európában.

Hirdetés

Az eseményt Dr. Fekete Dávid képviselet-vezető nyitotta meg, aki köszöntötte az előadókat és a közönséget, valamint felvázolta a könyv szakmai jelentőségét és hiánypótló mivoltát. Hangsúlyozta, hogy az MCC és vele együtt a Győri Képzési Központ nagy hangsúlyt fektet az MCCPress által kiadott kötetek és tanulmányok népszerűsítésére, bemutatására. Ezt követően átadta a szót a szerzőtársaknak.

Hajdú András, Dúró József, Dr. Fekete Dávid képviselet-vezető. Fotó: MCC

Hajdú András és Dúró József a bemutató során ismertették a könyv születésének „körülményeit”, valamint a téma fontosságát és újszerűségét. Felvázolták azokat a politikai és társadalmi folyamatokat, melyek a szerzőpárost arra késztették, hogy 2009-től kezdődően permanensen foglalkozzanak az európai radikális jobboldal dinamikájával és változásaival. Részletesen kifejtették, hogy a könyv korábbi formában történő kiadásának a 2008-as pénzügyi válság nyújtott „indító lökést”, majd az azt követő tíz év változásait figyelembe véve „frissítették” a kötetet a 2020-as esztendőben. Így az olvasó számára teljes egészében aktuális helyzetképet és folyamatokat tárnak fel. Részletesen elemezték azon társadalmi–gazdasági változásokat, melyek hozzájárultak a 2010-es évek során az európai radikális jobboldal erősödéséhez, az egyes pártok markánssá váló politikai szerepvállalásához, illetve ismertették a radikális jobboldal politikagyakorlási technikáit.

A résztvevők az előadás folyamán és az eredmények bemutatása után is megragadták az alkalmat, hogy feltegyék az őket érdeklő kérdéseket a kutatóknak, ezáltal az előadást követően egy tartalmas és kötetlen beszélgetés alakult ki a meghívott előadók és a közönség tagjai között.

Az MCC győri központja hétről hétre kínál izgalmas szakmai programokat az érdeklődők számára. 2021. október 20-án 17.00 órakor a német választások eredményével kapcsolatos kerekasztal-beszélgetésre kerül sor Dr. Werner J. Patzelt német vendégprofesszor, valamint Prof. Dr. Komlósi László, a Széchenyi István Egyetem tanára részvételével.

Kapcsolódó témák: #könyvbemutató | #MCC |
Hirdetés