Először rendeznek amatőr sörfőző versenyt Győrben

Havassy Anna Katalin Fotó: Depositphotos.com
2022.10.26. 18:51

Azt régóta tudjuk, hogy a sört inni nagyon jó. Arról meg már egyre többen mesélnek, hogy bizony főzni is klassz élmény. Most a kettőt lehet ötvözni, ugyanis a Shadow Pub meghirdette az első győri amatőr sörfőző versenyt, amire még van idő jelentkezni.

Hirdetés

A belvárosi pub tulajdonosa Martinkovics Oszkár, aki amellett, hogy régóta üzemeltet már Győrben vendéglátóhelyet, tanult sörfőző és persze maga is szívesen kortyolja a hideg szomjoltót. A helynek egyébként már saját söre is van, szóval tényleg szinte minden a sokak által csak isteni nedűként emlegetett alkoholos folyadék körül forog. Nem meglepő tehát, hogy a Shadow hirdette meg az első győri amatőr sörfőző versenyt, amelyre bárki jelentkezhet, aki érez magában elég bátorságot, a sörében pedig erőt. A részletektől Oszkár mesélt.   

„Ez egy amatőr házisörfőző verseny, tehát konkrétan bárki jelentkezhet, aki szeret sört főzni. Egyetlen kritérium van: a beadott tétel nem lehet kereskedelmi forgalomban. Semmilyen más megkötés nincs.”

Mi szükséges ahhoz, hogy egy otthon főzött folyadékra azt mondjuk, hogy az tényleg sör?
– A sörnek alapvetően 4 fontos alapanyaga van: víz, maláta, komló, sörélesztő. Ha ezek benne vannak, és a megfelelő eljárással készítik el, akkor az sör. Ebben a versenyben megadtunk 4 BJCP (Beer Judge Certification Program) szerinti stílust, amiben nevezni lehet. Ezek az Amber Kellerbier, a Black IPA, a Belgian Witbier, és a NEIPA. De nem vagyunk szigorúak, így ízesített söröket is elfogadunk, persze csak akkor, ha azoknak az alapsöre is beleillik a 4 stílus egyikébe.

Illusztráció: Depositphotos.com

– Csak hogy a nevezők tudjanak kalkulálni: mennyi idő kell ahhoz, hogy egy sör elkészüljön?
– Ez függ a sör fajtájától. Az alsóerjesztésű, vagy a maláta-hangsúlyosabb söröknek jól áll a hosszabb érlelés, míg a hidegkomlós, vagy csak simán komlóhangsúlyos sörök – mint például a NEIPA, ami most nevezhető stílus – azok inkább frissen fogyasztandók. Átlagosan mondhatjuk, hogy egy sör 4 hét után kiszerelhető és kerülhet dobozba, palackba vagy hordóba. Úgyhogy, ha valaki szeretne nevezni, de még nem állt neki, akkor nincs lekésve semmiről, a hosszú hétvége kiváló alkalom lesz egy friss főzet elkészítésére. Én kimondottan örülnék friss NEIPA nevezéseknek, ezek mindig izgalmas ízeket nyújtanak.

Ha valaki tényleg most állna neki az otthoni sörfőzésnek, milyen eszközöket szerezzen be mindenképp és mennyire kell belenyúlni a zsebbe?
– A kezdő amatőr sörfőző szett az pár ezer forintból megvan. Arra tökéletesen alkalmas, hogy valaki kipróbálja és eldöntse, hogy szeretne-e ilyen hobbit magának. Egyébként az a tapasztalat, hogy ugyanúgy, mint más hobbiknál, ha valakinek megtetszik a sörfőzés, akkor határ a csillagos ég. Most egy félprofi szett – amiben mondjuk már van otthon használható házi készítésű csapoló is – az hozzávetőleg 150-200 ezer forintba kerül. Nyilván van olyan is, aki a kényelemre szavaz és beruház egy automata sörfőző gépre, amik olyan 150-500 ezer forint körül rendelhetők meg. Úgyhogy igényekhez mérten minden pénzt el lehet költeni rá, de a kezdéshez tényleg elég a pár ezer forintos szett. Könnyebbség, hogy a sörfőző boltokban ezek a kezdő szettek kompletten megvehetők és tapasztalat, hogy nagyon segítőkész a személyzet, akár az üzletben, akár online vásárlás esetén. Szóval mindenki kérdezzen nyugodtan, biztos, hogy megfelelő tanácsokat és felszerelést fog kapni.

Fotó: Shadow Pub

Akkor ha az eszközök megvannak, mire figyeljünk, hogy elkerüljük a legnagyobb hibákat?
– A kezdő hibákat nehéz kikerülni, azokon mindenkinek át kell esni. Először biztosan oxidos lesz. Vagy ha mondjuk a delikvens nyáron erjeszt 30 fokban, akkor tele lesz ízhibával. De tény, hogy a saját sör mindig mindenkinek a legjobb sör, ennek nem minősége, hanem pszichológiája van, hiszen az első hibákat elfedi a sikerélmény és a saját alkotás öröme. Jó tanács, hogy elsőre érdemes előre összeállított sörfőző csomagot venni. Ezekben benne van – a vízen kívül – minden alapanyag és egy leírás is a főzés folyamatairól. Magam is egy ilyen egységcsomaggal kezdtem, otthon egy 30literes fazékban. Szóval teljesen minimál felszereléssel, most pedig már egy kézműves sörfőzdében dolgozom sörfőzőként…

A zsűri kiváló szakemberekből áll majd, lesz köztük sörfőzőmester, sör vlogger és vendéglátós is. Milyen szempontok alapján fogják értékelni a pályáztatott italokat?
Értékeljük majd az alapsör stílus megfelelését, illetve egyéb érzékszervi tulajdonságait. Egy sokpontos listán megyünk végig, ahol megjelenést, színt, illatot, ízt, kortyérzet és még nagyon sok mindent pontozunk. Összetett és szép feladat lesz, szerintem már alig várjuk.

Te már profi vagy, de árult el, miért jó amatőr sörfőzőnek lenni, vagy ilyet inkább ne is kérdezzek?!
–A házi sörfőzés más hobbihoz hasonlóan akkor jó, ha valaki szereti csinálni. Ha ki szeretné magát próbálni és olyan söröket szeretne készíteni, amit mondjuk a boltban, a pubokban nem kap meg. Illetve az sem utolsó szempont, hogy mondjuk míg egy bélyeggyűjteményt nem lehet meginni, a sört igen!

A nevezési határidő egyébként december 01, a Shadow Pub hivatalos Facebook oldalán pedig minden apró részlet megtalálható, illetve a jelentkezési lap is letölthető.  

Nevezni pedig határok nélkül lehet, hiszen a sör nyelvén mindenhol értenek, nem csak Győrben és környékén. S hogy ki a legjobb amatőr házi sörfőző? December 17-én az is kiderül!  

Hirdetés
Kapcsolódó témák: #sör | #szabadidő | #verseny |