Hirdetés
Önkormányzat

A GYHG-ról vitáztak a közgyűlésen

Fotó: Marcali Gábor
Győr+
2021.06.30. 09:51

A járványhelyzet miatt hosszú ideig nem lehetett közgyűléseket tartani, a mostani lesz az első Győrben a korlátozások feloldása után.

Hirdetés

Hosszú hónapokig tartó kényszerszünet után június végén újra lesz rendes közgyűlés Győrben- árulta el a Győr+ TV-nek Dr. Dézsi Csaba András, Győr polgármestere pár héttel ezelőtt.

A közgyűlésen a Győr+ TV stábja is ott volt:

Hirdetés

TV-s szerkesztő: Zombai-Kovács Ákos

Az előzetesen tervezett napirendi pontok itt találhatóak.

12:30 – A közgyűlés nyilvános része véget ért. Összefoglaló cikkünkkel hamarosan jelentkezünk!

12:28 – A közgyűlés új bizottsági tagokról szavazott pénzügyi, kulturális, környezetvédeli bizottságokba, az ő beiktatásuk zajlott most.

12:16 – Kisebb vita alakult ki az ellenzéki képviselők között a bizottsági helyekkel kapcsolatban, Glázer Tímea és Kovács László váltottak pár élesebb szót a szavahihetőséggel kapcsolatban. Dr. Dézsi Csaba András felhívta a képviselők figyelmét, hogy a város érdekében dolgozzanak, hiszen ez a dolguk.

Dr. Dézsi Csaba András: Fotó: Marcali Gábor

12:07 – Lipovics Szilárd válaszában leszögezte: Csörgits Lajos volt aljegyző közös megegyezéssel távozott a Városházáról.

12:05 – Dr. Dézsi Csaba András kiemelte: az előző színházigazgatónak lejárt a megbízatása, kiírtak egy új pályázatot, és a szakmai zsűri bírálta el a jelentkezéseket. A kilenctagú bizottságból kilencen szavaztak a jelenlegi igazgatóra – szögezte le a polgármester. A volt igazgatóra ketten szavaztak a kilencből. Ön kinevezte volna ezek után a volt igazgatót? – szegezte a kérdést Pollreisz Balázsnak a polgármester.

11:59 – Pollreisz Balázs kérdéscsokrot intézett a polgármesterhez a sport támogatásáról, a kulturális negyedről, az aljegyző személyéről és a színházról. Radnóti Ákos sportért is felelős alpolgármester kiemelte, hogy Patkás Tamás személyével a parasport képviselete egyedülálló módon van biztosítva Győrben, a sportügyi tanácsadó testület pedig biztosítja azt hogy magas színvonalú legyen a győri sportélet.

11:52 – A GYHG beszámolóját végül 17 igen, 3 nem arányban elfogadták a képviselők.

11:49: Dr. Dézsi Csaba András kiemelte: a GYHG-ban a városnak nincs akkora szava, mint amennyi eszközt és területet biztosít a szervezetnek, a teljes, 112 települést érintő szerződés előnytelen volt Győrnek.

11:40 – Radnóti Ákos alpolgármester kiemelte, hogy a házhozmenő szelektív hulladékgyűjtés bizonyos városrészekben megoldható csak, de sok helyen erre nincs lehetőség. Radnóti Ákos kiemelte: éve óta be van fagyasztva a lakossági szemétszállítás díja Győrben.

Az alpolgármester elmondta: ha bárki problémát tapasztal a szelektív szigetek körül, azt jelezze, és intézkednek, ahogy ezt ő tette a saját körzetében is többször, akár a polgármesteri vizitek során is.

Radnóti Ákos alpolgármester. Fotó: Marcali Gábor

11:39 – Dr. Dézsi Csaba András kiemelte, hogy nem gazdasági siker a hulladékgazdálkodás, de Győr az egyik legtisztább város, ahogy azt korábban megígérte. Győr az elsők között volt a szelektív szemétgyűjtésben az országban – emelte ki a polgármester. Sajnos az emberek egy része rászokott arra, hogy a házi szemetet a szelektív kukákba rakja. Az oda helyezett szemét nagyjábl 40 százaléka nem szelektív – árulta el a városvezető. Ezért van szükség a több kukára a háztartásoknál – szögezte le Dr. Dézsi Csaba András.

11:33 – Glázer Tímea kért szót, aki elmondta, hogy a világon mindenhol sikeres a hulladékgazdálkodás. Az éjszakai szemétszállítás megszüntetése a lakosok kérése is volt, ez volt az elsődleges szempont az intézkedés mögött. A képviselő kérte a polgármestert, hogy tegyen rendet a GYHG-nál.

11:26 – Balla Jenő képviselő a gazdasági működés fontosságát hangsúlyozza, ugyanakkor kifejtette, hogy a szemétgyűjtő harangok jól működnek, de költségesek. Ő is kiemelte az optikai válogató jelentőségét.

11:19 – Dr. Dézsi Csaba András válaszolt Pollreisz Balázs korábbi kérdésére; az optikai válogató beszerzése a GYHG-nál 1 milliárd forintos beruházás, amikor ennek elkezdték vizsgálni a beszerzését, akkor derült fény sok problémára, és ez vezetett a GYHG vezetőváltásához.

11:16 – A polgármester leszögezte: a hulladékgazdálkodás veszteséges ágazat mindenhol az országban, Győr a korábbi, MSZP-s városvezetés miatt azonban plusz hátrányokat szenvedett ezen a téren. Most azonban tisztán látható a helyzet a GYHG különválasztásával, és sokat fejlődött a lakosok kiszolgálása ezen a téren.

11:07 – Pollreisz Balázs ismét szót kért, rákérdezett, hogy a megtakarítások bérjellegűek-e? Az igenlő válaszra kifejtette, hogy ezek szerint a polgármester örül annak, hogy a győri emberek kevesebbet keresnek. Dr. Dézsi Csaba András kifejtette, hogy ez nem így van. Az éjszakai munkavégzés nem egészséges hosszútávon, és a GYHG-nál bérfejlesztést hajtanak végre, így az ott dolgozók nem keresnek kevesebbet.

11:02Herczegh Sándor Ottó válaszában kifejtette, hogy egy budapesti ügyvédi iroda vizsgálta át büntetőjogi szempontból a GYHG szerződéseit, és nem találtak problémát a szervezetnél. Az ügyvezető kiemelte: kiszűrték azokat a problémákat, amelyek a nem megfelelő gazdálkodáshoz vezettek. A költségeket optimalizálták, a működés biztosított – szögezte le.

A költségek megtakarítása részben az éjszakai szemétszállítás megszüntetéséből is adódnak – derült ki Dr. Dézsi Csaba András kérdésére.

Herczegh Ottó Sándor. Fotó: Győr+

10:57 – A GYHG tavalyi munkájának beszámolója kapcsán Pollreisz Balázs szólalt fel ismét. A képviselő a GYHG vezetőjét, Herczegh Sándor Ottót kérdezte a szervezet működéséről, az ott aláíratott titoktartási nyilatkozatokról. Az ügyvezető igazgató válaszában jelezte, hogy ez bevált szokás a kiemelt közszolgáltatási cégeknél. A polgármester is kérdéseket intézett a vezetőhöz a GYHG-nál tapasztalt munkáról és nehézségekről.

10:52 – Több felszólalás is következett, a többség azonban nem támogatta Szeles Szabolcs módosítóját, aki így visszavonta azt. Egyelőre nem lesz Puskás Ferencről elnevezett utca Győrben. Radnóti Ákos alpolgármester azonban biztatta a képviselőket arra, hogy a hasonló ötleteket ne tartsák magukban.

10:49– Bárány István javasolta egy nyilvántartás összeállítását, amelyben az arra méltókat összegyűjtik, legyenek akár iparművészek, előadók, akiknek nevét az utókornak érdemes megőrizni. A képviselő javasolta a polgármesternek annak a lehetőségét, hogy V. István királyról külön is emlékezzen meg a város (ő adományozta Győrnek a királyi városi címet – a szerk)

10:44 – Balla Jenő képviselő szólalt fel, elmondta, hogy érdemes lenne megvizsgálni az elmúlt évszázadok történelmét, hogy méltó utcaneveket adjunk. Dr. Dézsi Csaba András válaszában kifejtette, hogy nem igazán helyénvaló sok utcanév, viszont nagyon sok győri van, akik megérdemelnék, hogy a nevüket viselje egy-egy utca.

10:40 – Dr. Dézsi Csaba András kifejtette, hogy szerinte Puskás Ferenc a leghíresebb magyar, akiről nem egy utcát kellene elnevezni, de a közgyűlésre bízza a döntést.

10:36 – Szeles Szabolcs alpolgármester kért szót a közterületek elnevezésével kapcsolatban. A képviselő módosító indítványt adott be, melynek lényege, hogy Puskás Ferencről utcát nevezzenek el Győrben.

10:35 – A közgyűlés elfogadta a beszámolót, 20 igen, 0 nem arányban.

10:31 – A hetedik napirendi pontban az Egyesített Egészségügyi és Szociális Intézmény és a Hajléktalanokat Segítő Szolgálat 2020-as tevékenységéről volt szó. Pollreisz Balázs képviselő szólalt fel, először megköszönve az ott dolgozók munkáját a nehéz heyzetben.

10:24 – Gyirmóthy Ákos főépítész szólal fel a Településszerkezeti Terv kapcsán. A vonatkozó rendeletet 19 igen, 1 tartózkodás, 2 távolmaradás mellett megszavazták.

10:22 – A polgármester javasolta a 3. napirendi pont levételét, további egyeztetés igénye miatt (az önkormányzati tulajdonú helyiségek bérletéről szóló rendelet megalkotására). A közgyűlés 20 igen, 2 távolmaradás mellett megszavazta a napirendi pont levételét. Ez miatt az előzetes napirendi pontok sorrendje változik.

10:20 – Kezdődik a napirendi pontok ismertetése.

10:17 – Dr. Dézsi Csaba András a város elhunytjairól emlékezik meg, a közgyűlés egy perces néma csenddel adózott az elhunytak emlékének.

10:10 – Nemzetiségekért, városrészekben végzett munkáért való elismeréseket nyújtanak át.

10:06 – Kitüntetéseket és díjakat adnak át a napirendi pontok előtt, a díjazottakról külön cikkben számolunk be.

10:03 – Dr. Dézsi Csaba András megnyitotta a közgyűlést. A terem nagyjából háromnegyedéig telt meg. Húsz képviselő jelent meg, ketten előre jelezték hiányzásukat.

10:01 – A képviselők többsége megérkezett a terembe. Közben az AC/DC-től a TNT is felcsendült.

9:55 – Készülődnek a résztvevők, a teremben lévő helyek több, mint fele foglalt. Jelenleg az AC/DC – Let There Be Rock száma szól hangulatindítónak a Városháza Dísztermében.

A mai közgyűlésen elismertek listája:

„Nemzetiségekért” díjat kapott Litkei Erika óvodavezető a győri német nemzetiségi óvoda alapításában és működtetésében nyújtott meghatározó szerepe, több évtizedes, példaértékű szakmai és vezetői munkája, valamint a német kultúra és hagyományok ápolása terén kifejtett kimagasló teljesítménye elismeréseként.

„Nemzetiségekért” díjat kapott Németh Anna, a „Jan Sobieski” Lengyel Kulturális Egyesület elnöke, a lengyel nyelv tanítása, valamint a lengyel kultúra és hagyományok ápolása terén kifejtett több évtizedes, elkötelezett és magas színvonalú tevékenysége elismeréseként. Sajnos Németh Anna asszony már nem vehette át a díjat, időközben elhunyt. A kitüntetést A kitüntetést Németh Mihály örökös vette át.

„Nemzetiségekért” díjat kapott Vaganjan Vagan, a Győr Megyei Jogú Város Örmény Nemzetiségi Önkormányzatának elnökhelyettese az örmény nemzetiségi önkormányzat tagjaként az örmény kultúra és hagyományok ápolás terén kifejtett kimagasló munkája elismeréseként.

„Adyváros szolgálatáért” díjat kapott Varga János több évtizedes, magas színvonalú zenekari munkássága, társadalmi szerepvállalása és a lakókörnyezete szépítése érdekében végzett példamutató munkája elismeréseként.

„Bácsa szolgálatáért” díjat kapott Schwarcz Balázs a városrész fejlődéséért és értékeinek megőrzéséért vállalt önzetlen, hosszú évek óta töretlen lendülettel végzett önkéntes munkája elismeréseként.

Belváros szolgálatáért” díjat kapott Horváth Csaba István a fogyatékos gyermekek terápiás lovagoltatásában való közreműködéséért, Győr-Moson-Sopron megye lovassport múltjának dokumentálásáért, Győr város lovassportjának népszerűsítéséért és támogatásáért, valamint a győri lovas életet megörökítő, hiánypótló könyv szerkesztéséért. Az elismerést a kitüntetett nevében Horváth Eszter vette át.

„Gyárváros szolgálatáért” díjat kapott Huszár Istvánné a gyárvárosi közösséget gazdagító, helyi építészeti emlékeket feldolgozó művészeti munkája, valamint az oszmán birodalom terjeszkedésének megállításáért emelt Győr-keresztek színvonalas megörökítéséért.

„Gyárváros szolgálatáért” díjat kapott Nagy Ákos a gyermekek sportos életmódra történő nevelése terén végzett példamutató munkája, valamint a Győri ETO Hockey Club managereként az utánpótlás nevelésben kifejtett elkötelezett és magas színvonalú tevékenysége elismeréseként.

„Gyirmót szolgálatáért” díjat kapott Tálos Péter Imre a városrész közéletében hosszú időn keresztül végzett, lelkiismeretes, önzetlen és elkötelezett munkája elismeréseként.

„Kismegyer szolgálatáért” díjat kapott dr. Rendi Ferenc Péter a településrész közösségi életében végzett önkéntes szolgálata elismeréseként.

„Nádorváros szolgálatáért” díjat kapott Huszár Krisztián részére a kitartó munkával elért, nívós vendéglátást eredményező, Nádorvárost és a győrieket szolgáló, magas színvonalú szakmai munkája elismeréseként.

„Nádorváros szolgálatáért” díjat kapott Mokovecz Gergely István a városrész közbiztonságát szolgáló, körzeti megbízottként végzett, lelkiismeretes és magas színvonalú szakmai munkája elismeréseként.

„Nádorváros szolgálatáért” díjat kapott Vadász Ferenc több évtizedes, nagy odaadással teljesített, precíz, elkötelezett és magas szakmai színvonalon végzett kézbesítő munkája elismeréseként.

„Újváros szolgálatáért” díjat kapott Maschler Brunó a városrészi társadalmi felelősségvállalásban, a helyi lokálpatriotizmus és a közösség erősítése érdekében végzett munkája elismeréseként.

Kapcsolódó témák: #önkormányzat | #városháza |
likeold
a fb oldalunkat