Elkezdődött az okoslámpák tesztüzeme Győrben

Győr+ Fotó: Marcali Gábor
2023.05.31. 10:43

Újabb nagyszerű fejlesztést kezdeményezett dr. Dézsi Csaba András, aki a világítás tesztelésére kéri a győrieket. Az Álmos utcában a Malom liget melletti szakaszon elkezdődött a közterületi, LED fényforrások cseréje. A most felszerelt lámpák sokkal energiatakarékosabbak, hosszabb élettartamúak, jobb megoldást kínálnak a korábbi világító testeknél, így minden szempontból megfelelnek a modern kor követelményeinek. Győrben fontos a környezettudatosság, ennek egyik újabb példája a mostani beruházás.

Május utolsó napján újabb nagyszerű fejlesztés következő fázisához értek a szakemberek városunkban. Győrben ugyanis kiemelt szerepet kap az energiahatékonyság, így a közterületi fényforrások cseréje is hangsúlyos lesz a jövőben. A LED-izzók az Álmos utcában szerdán a helyükre kerültek, így megkezdődhet a tesztüzem.

„Hónapok óta dolgozunk a projekten. Olyan konstrukciót és műszaki megoldást sikerült kidolgoznunk, mely a városnak nem kerül pénzébe, az energiafogyasztást azonban a negyedére tudjuk majd csökkenteni a beruházással. A jelenlegi világítás minősége természetesen változatlan marad” – hangsúlyozta a Győr+ Médiának dr. Benyó Zoltán, BestLED Kft. ügyvezetője.

A szakember kiemelte, hogy a tesztüzem alkalmával ellenőrzik az előzetes számítások valódiságát. Korábban ugyanis éjszakai fénytechnikai mérések zajlottak, amivel az aktuális állapotot rögzítették. „Ezen az utcaszakaszon négy lámpatestet cseréltünk ki, ami elegendő ahhoz, hogy ellenőrizni tudjuk az adatokat. A tesztüzem néhány hetet vesz majd igénybe, ugyanis a fényméréshez és a fogyasztás ellenőrzéséhez is időre van szükség. Győrben több helyszínen találkozhatunk már hasonló fejlesztésekkel, azt gondoljuk a mi megoldásunk minden eddiginél hatékonyabb lesz – tette hozzá a szakember.

Kiemelte, hogy új technológiai eszközökkel dolgoznak, így a legmodernebb LED-chipeket és LED-drivereket alkalmazzák, de fontos a lámpatest kialakítása is. „Teljesítménytől függően 170-180 lumen/Wattos lámpatesteket sikerült kifejleszteni, ami kiemelkedő. 100 ezer óra felett tudnak majd megbízhatóan üzemelni a lámpatestek, nem utolsósorban pedig programozható drivert tartalmaz az eszköz, vagyis időpontokat is be lehet rajta állítani, ezzel újabb jelentős energiafogyasztást érhetünk el” – mutatott rá dr. Benyó Zoltán.

A kivitelezésben a Vill-Korr munkatársai segédkeztek.

A polgármester kéri, hogy minél többen nézzék meg a tesztüzemet, és mondják el véleményüket a világítással kapcsolatban.

Tv-s szerkesztő: Ficsór Dávid