Hirdetés
Mosoni-Duna

Elkészült a véneki torkolati műtárgy, állandó a Mosoni-Duna vízszintje

Fotó: Ficsór Dávid
Ficsór Dávid
2022.06.16. 14:03

Elkészült a Mosoni-Duna torkolatában az a vízszint-szabályozó létesítmény, amelynek árvízvédelmi, ökológiai, valamint idegenforgalmi szerepe is van. Emellett segíti a győri vízi sportot, és a városkép szempontjából is pozitív szerepe van. Erről számolt be sajtótájékoztatón Kara Ákos országgyűlési képviselő és Németh József vízügyi igazgató csütörtökön. A győriek és a térségben élők az utóbbi időszakban már megtapasztalhatták, magasabb vízszintet tart a Mosoni-Duna.

Hirdetés

A Dunán jelentős medererózió zajlik, ami a kis- és középvízszinteknek a süllyedését okozza. Ez visszahatott Győr városára, és ezzel a torkolati műtárggyal az ’50-es, ’60-as évekre jellemző vízállást tudjuk visszaállítani. Ez most már látványos, nap mint nap tapasztalhatják a győriek és a régióban élők. A próbaüzem alatt is tudta teljesíteni a szerkezet ezt a magasabb vízállást, most, hogy túl vagyunk a műszaki átadás-átvételen ez a kedvező vízfelület itt Győrben már kialakult és állandó” – mondta Németh József.

Győr és a régió egyik legfontosabb, legjelentősebb és legnagyobb értékű beruházását Kara Ákos miniszteri biztosként felügyelte. A 30 milliárdos projektnek árvízvédelmi, ökológiai, valamint idegenforgalmi szerepe is van. Emellett segíti a győri vízi sportot, és a városkép szempontjából is pozitív szerepe van, emelte ki az országgyűlési képviselő.

Hirdetés

Győr város életének ez a meghatározó beruházása az idegenforgalmat, a sportot, a szabadidősportot és a szabadidő hasznos eltöltését is segíteni fogja a következő időszakban. Amit én a legfontosabbnak tartottam a fejlesztés megvalósítása során, az az árvízvédelemmel kapcsolatos feladat, hiszen azzal, hogy árvízi kapuként is üzemel ez a vízszintszabályozó létesítmény, a nagy Duna visszaduzzasztó hatását csökkenteni lehet” – hangsúlyozta Kara Ákos.

Fotó: ÉDUVÍZIG

Elkészült és most már üzemel a nagy jelentőséggel bíró torkolati műtárgy, melynek hivatalos avató ünnepségét jövő héten rendezik. A későbbiekben tervezik, hogy a lakosság számára is látogatható legyen a műtárgy, hiszen sokan érdeklődnek már most is ez iránt.

Kapcsolódó témák: #Győr-Moson-Sopron | #Mosoni-Duna |
likeold
a fb oldalunkat