Hirdetés
Útfejlesztés

Elindult a munka, épül az M83-as út

Fotó: O. Jakócs Péter
Zombai-Kovács Ákos
2020.10.25. 16:23

Már épül az új nyomvonalon négysávosra bővülő főút Győr és Pápa között. A több mint 90 milliárd forint állami forrásból készülő fejlesztés révén gyorsabban és biztonságosabban is el lehet jutni az egyik városból a másikba.

Hirdetés

A kivitelezési munkák indulása kapcsán a térség országgyűlési képviselői, Kara Ákos és dr. Kovács Zoltán, illetve Kiss Boglárka, a NIF Zrt. szóvivője tartottak közös sajtótájékoztatót Gyarmaton.

A rendezvényen elhangzott, évek óta tervezték már a beruházást, ami most végre valóban megvalósulhat. „A 83-as főutat illetően hosszú előkészítési munka áll mögöttünk, egy igazi csapatmunka eredménye, hogy most végre elindulhatott az útépítés” – mondta újságírók előtt Kara Ákos.

Hirdetés

A 83-as út egy rendkívül balesetveszélyes és rossz nyomvonal-vezetésű út, ehelyett épül meg a kétszer kétsávos M83-as” – fogalmazott az országgyűlési képviselő.

Az új gyorsforgalmi út megvalósítása érdekében Kara Ákos dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselővel közösen sokat lobbizott. „A beruházás jelentőségét jól mutatják a számok is: a 36 kilométeres szakaszon 137 ezer köbméter aszfaltot és 3,7 millió köbméter töltésanyagot építenek be, valamint több mint 9500 fát is elültetnek a munkák során” – hangsúlyozta dr. Kovács Zoltán.

„Nemcsak gyorsabb és biztonságosabb lesz a gyorsforgalmi, de a térség kistelepüléseit is könnyebben megközelíthetővé teszi, ezáltal pedig csökkenhet az elvándorlás a térségből” – tette hozzá a képviselő.

Az M83-as kivitelezése két ütemre bomlik: a Pápa és Tét-dél csomópont közötti 18,4 kilométeren 15 műtárgy és két külön szintű csomópont, valamint egy vasúti felüljáró épül a pápai repülőteret bekötő úton.

A Tét-dél csomópont és Győr közötti 17, 6 kilométeres szakaszon pedig 8 műtárgy és négy külön szintű csomópont épül. „2018-ban elkészült Győr bevezető szakaszának első egy kilométere, a mostani fejlesztésnek köszönhetően a bevezető további három kilométeren bővül kétszer kétsávosra” – mondta a NIF Zrt. szóvivője. „A szakasz elején a Malom utcánál, illetve az Új Élet utcánál körforgalmú csomópontok is épülnek” – emelte ki Kiss Boglárka.

Az újonnan épülő M83-as gyorsforgalmi út a tervek szerint három év alatt, vagyis 2023 év végére készül el. Az új útszakaszon a mostani 55 perces utazási idő körülbelül 20 perccel csökken Pápa és Győr között, Győrben, a Malom úti csomópont térségében pedig megszűnik a torlódás.

Kapcsolódó témák: #beruházások | #fejlesztés | #közlekedés |
likeold
a fb oldalunkat