Gyászhír

Elhunyt Szíj Zoltán

Fotó: Facebook/Szíj Zoltán
Győr+
2021.08.05. 12:24

A győri közélet ismert egyénisége, Szíj Zoltán elbúcsúzott a földi világtól. 1934 nyarán született Győrszemerén, édesapja Szíj László a Bercsényi Miklós Gimnázium alapító igazgatója volt.

Hirdetés

Az 1956-os Forradalom és Szabadságharcban a Miskolci Egyetem diákparlamentjének alelnöke volt, amiért 18 hónap börtönbüntetést kellett elszenvednie. Szabadságharcos múltjáért Magyarország Köztársasági elnöke a Hazáért és Szabadságért 1956-os emlékéremmel tüntette ki.

Életének jelentős részét a köz érdekeinek, Győrnek szentelte. Igazi lokálpatrióta volt.

Szíj Zoltán abban az időben lett képviselő, amikor még nem volt receptje a rendszerváltozást követő demokratikus önkormányzatiságnak. Az akkor megalakult képviselő testületnek kellett megteremteni a mintát, lerakni az alapokat a későbbi folytatáshoz. Önálló döntésekre és cselekvésre próbálták ösztönözni az embereket, tudatosítani, hogy saját, felelős munkájukkal mindenki hozzájárulhat a város építéséhez.

Szíj Zoltán, Kolozsváry Ernő polgármestersége idején városigazgatóként tevékenykedett. Erre a tevékenységére, beosztására mindig büszke volt, nyugdíjas korában sem mérnöki szakmája diplomásaként, hanem nyugalmazott városigazgatóként mutatkozott be.

A második választási ciklusban a Pro Urbe színeiben mérette meg magát. Ő volt az egyik fő szorgalmazója az ipari park fejlesztésének, a győri termálfürdő megépítésének, a zsinagóga felújításának. Dolgozott egy-egy cikluson keresztül az Idegenforgalmi Bizottság, majd a Településfejlesztési Bizottság elnökeként. Később az INSZOL igazgatóságának elnökeként szolgálta a várost.

Szolgálataiért 2004-ben Győr Önkormányzata Pro Urbe díjjal tüntette ki.

Az elmúlt évben, amikor az önkormányzatiság harmincadik évfordulóját ünneplő győri közgyűlésen az első szabadon választott képviselőtestület egykori tagjait köszöntötték, ezüst emlékérem elismerésben részesült dr. Dézsi Csaba András polgármestertől.

A győri önkormányzat, a város kegyelettel és elismeréssel emlékezik rá. Emlékét tisztelettel megőrizzük.

Kapcsolódó témák: #Gyászhír | #Nekrológ |
likeold
a fb oldalunkat