Átadták a Kitaibel Pál Környezetvédelmi Emlékérmeket

Elhivatott természet- és állatvédők

Fotó: Marcali Gábor
J. Kovács Andrea
2022.06.07. 14:00

A Városházán átadták a Kitaibel Pál Környezetvédelmi Emlékérmeket. Idén dr. Lampert Bálint, a Széchenyi Egyetem Apáczai Karának adjunktusa és Királyfi Péter, a Polgármesteri Hivatal Hatósági Osztályának ellenőrzési referense érdemelte ki az elismerést.

A kitüntetetteket méltató dr. Dézsi Csaba András polgármester arról beszélt, hogy ezt a díjat még 1999-ben alapította a város döntéshozó testülete, ám az évek múlásával szinte feledésbe merült. A mostani önkormányzat azonban kiemelt figyelmet fordít a környezetvédelemre és elismeri azok munkáját, akik ezt szívügyüknek tekintik. Ugyanígy szívügye a polgármesternek Győr természetvédelme, hiszen a közelmúltban védetté nyilvánították a Püspökerdőt, valamint a szentiváni tölgyest és hamarosan a marcalvárosi kiserdő is védettséget élvezhet.

Az egyik díjazott, dr. Lampert Bálint évek óta sokat tesz a környezettudatos szemlélet és a fenntartható fejlődés népszerűsítéséért, elkötelezett oktatója az erdei iskola programnak.

Királyfi Péter pedig az állatvédelem területén ért el kiemelkedő eredményeket. „Ő az, aki elméletben és gyakorlatban, éjjel és nappal harcol az állatokért. Legutóbb éppen a háborút megszenvedő állatoknak gyűjtött és juttatott élelmet Ukrajnába.” – fogalmazott dr. Dézsi Csaba András.

Dr. Szálasy László, a Környezetvédelmi Bizottság elnöke köszöntőjében elmondta: az általa vezetett bizottság egyre aktívabban működik, egyre több eseménnyel és személlyel kerülnek kapcsolatba, így ismerkedtek meg a díjazottak magas színvonalú munkájával. Gratulált nekik, majd arra kérte őket, hogy ezt a jövőben is ilyen elhivatottsággal folytassák.

Az emlékérem átadása után a kitüntetettek rövid összeállítással mutatták be tevékenységüket.

A díj névadója Kitaibel Pál (1757-1817) természettudós, igazi polihisztor volt. Az egykori győri bencés diák példás szorgalmával és lelkesedésével felismerte és felkutatta a magyar föld addig ismeretlen növényi gazdagságát, számos felfedezést tett a természettudomány területén. Összegyűjtötte, leírta Magyarország növényeit, kőzeteit, ásványvizeit.

Galéria: Marcali Gábor

Tv-s szerkesztő: Németh Boglárka