Hirdetés

Életre kelt a Kárpáti őrség!

Fotó: Marcali Gábor
Győr+
2019.11.08. 11:13

Schima Bandi iparművész a Kárpáti őrség megalkotásáért érdemelte ki az aranykoszorús mesteri címet 1932-ben. A monumentális mű a háborúban megsemmisült, de a mai digitális technikával újjáalkották a Rómer Flóris Művészeti és Történelmi Múzeumban.

Hirdetés

Ne félj hazám! Művészet és retorika a két világháború között címmel nyílt kiállítás az Esterházy palotában csütörtökön. Pápai Emese művészettörténész, a kiállítás kurátora elmondta: a korszakot bemutatva az első teremben plakátokat, újságokat, könyveket láthatunk, a következőben a Schima Bandi hagyatékából származó rajzolt levelezőlapokat, képeslapokat. A hátsó teremben nézhetjük meg a Horváth Ákos grafikusművész által készített animációt, mely a 21. század eszközeivel kelt életre egy ma már nem létező tárgyat. A Schima Bandi által 1915-ben Pozsonyban készített Kárpáti őrség című művét, melyet 1922-ben mutattak be Győrben, majd 1932-ben a fővárosban.

Az újra életre kelt alkotás: Kárpáti őrség

A „Kárpáti őrség” egy 3 képből álló, csiszolt üveglapok közé helyezett, 180 centiméter hosszúságú, 95 centiméter magasságú vörösréz relief, aminek a súlya 6 mázsa volt. A képsorozat a magyar katonai fejlődést, a fegyvernemek kialakulását, és a Kárpátoknak, mint Magyarország természetes védvonalának együttesét ábrázolta szuggesztív erővel. „A magyar honvédség vitézségének és az ország védőpajzsának, a Kárpátoknak művészi apoteózisa.” – emelte ki a művészettörténész. Az alkotást a Hadtörténeti Múzeum őrizte, amíg az 1945-ös bombázáskor megsemmisült. Az animáció a művész eredeti tervei, grafikái, fényképei felhasználásával készült.

Hirdetés

A kiállításmegnyitón dr. Fekete Dávid alpolgármester utalva városunk katonai hagyományaira és szerepére elmondta: „ Győr mindig is katonaváros volt, ezt többször is bizonyította a történelemben. Büszkék vagyunk a katonavárosi rangra, amelyet az elmúlt évszázadokban kivívtunk magunknak. Ma sincs ez másképp, hiszen városunkban található ez ország egyetlen légvédelmi képessége.” A politikus felidézte: 2014-ben I. Világháborús Centenáriumi Emlékbizottságot alapított a város annak érdekében, hogy méltó képen megemlékezhessünk a világháborús eseményekről. Hadisírokat, háborús emlékműveket újítottak fel, kiállításokat, előadásokat, konferenciákat szerveztek a témában, az I. világháború győri emlékeit pedig egy vándorkiállításon mutatták be, elsősorban a fiataloknak.

A kiállításhoz tudományos konferencia is kapcsolódott. Este pedig felavatták Schima Bandi emléktábláját egykori otthona és műhelye falán, Janicsifaluban, a Zombor u. 44-46. szám alatt.

Szerző: Földvári Gabriella
TV-szerkesztő: Ficsór Dávid

Kapcsolódó témák: #kiállítás |
likeold
a fb oldalunkat