Anyakönyvi hírek 2022

Életke és Ében nevű babák is születtek Győrben

Földvári Gabriella pixabay
2023.02.06. 20:21

Tavaly 3.027 baba született Győrben, a nevük kiválasztásában gyakran igen kreatívak voltak a szülők. Az elmúlt év győri anyakönyvi statisztikáiról Kissné Pápai Andreával, a hivatal vezetőjével beszélgettünk.

A Győri Anyakönyvi Hivatal statisztikája szerint a legtöbb kislány 2022-ben a Hanna, Anna, Zoé, Léna, Sára nevet kapta. Így megőrizték első helyüket a Hannák, 2021-ben ugyanis ők vezették a listát, őket a Lénák, a Zoék, a Sárák és a Lucák követték. Az Annák hosszú ideig vezették a listát, aztán néhány évig hátrébb szorultak, de úgy tűnik, ismét felkapott név lett, hiszen tavaly már 45 babát neveztek el így.

A fiúk névsorrendjében nagy változás történt. Míg 2021-ben a legtöbb kisfiút Leventének neveztek el a szülei, addig tavaly ez a név már csak a hatodik helyre volt elég. 2022-ben a kisfiúknak a leggyakrabban a Dominik, Marcell, Olivér, Máté és Milán nevet adták, míg egy évvel korábban a Leventéket a Bencék, Zalánok, Máték és Olivérek követték.

Különleges nevekből tavaly sem volt hiány, a Győri Anyakönyvi Hivatalban például Amadea, Enola, Életke, Harmat, Lexa, Mézi, Mita, Peggi, Víta és Zina nevű lányokat is anyakönyveztek. A férfinevek közül volt, aki az Anasztáz, a Bertin, a Csenger, a Doma, az Ében, a Kál, a Keán, a Lóci, a Naren vagy a Zádor nevet adta gyermekének.

1086 pár kötött házasságot, számuk stagnálást mutat az elmúlt évekhez képest, ahogy a válások száma is, tavaly 272 pár döntött úgy, nem él együtt tovább – tájékoztatott Kissné Pápai Andrea. A házasságkötésnél kötelező 30 napos várakozási idő alól 61 pár kért és kapott felmentést, az indok a babaváró hitel igénylése volt, vagy mert már babát vártak.

A szakember elmondta, továbbra is a legtöbb pár kis esküvőt tart, 250-en voltak olyanok, akik csak a tanúk és néhány vendég előtt mondták ki a boldogító igent. A külső helyszínen tartott esküvők száma is stagnál. A győriek tavaly szlovák, ukrán, thai és mongol állampolgárságú párt is választottak. A házasulandók életkora változó, 18 évesek és 70 felettiek is hűséget fogadtak, de jellemzően újra a 20-as éveik végén, a 30-as éveik elején kötnek házasságot a fiatalok. A névválasztás legnagyobb részében a hölgyek veszik fel párjuk nevét, kötőjellel használva azt. Érdekességként említette Kissné Pápai Andrea a „kutyás esküvőt”, ahol a házi kedvenc a nyakában vitte az anyakönyvvezető elé a jegygyűrűket.

Az elmúlt évben egy fiú és egy lány pár tette hivatalossá kapcsolatát azzal, hogy az anyakönyvvezető előtt kijelentette, hogy bejegyzett élettársi kapcsolatot kívánnak létesíteni.

Ukrán, szerb és szlovák állampolgárok, összesen 116-an tettek magyar állampolgársági esküt.

Némileg emelkedtek a házasságkötéssel kapcsolatos díjak: a külső helyszínen rendezett szertartás 50.800 Ft lett, a ménfőcsanaki Bezerédj-kastély kápolnájában, a szentiváni művelődési házban és a győri városházán rendezett szertartás 10.160 forintba kerül, a Zichy-palotában 6.350 forintot kell fizetni a hivatalos ceremóniáért.