Krokker András a maximalista műszerész

Életet lehel a tárgyakba a díjhalmozó világosító

Fotó: Győri Balett
P. Csapucha Adrienn
2022.09.05. 07:35

Krokker András korábban 7 évig volt a győri színház tagja, majd az épületen belül maradt ugyan, de átigazolt, és immáron 26 éve a Győri Balett csapatát erősíti. Számításai szerint azóta nagyjából kétezer darabban közreműködött, az együttessel hazánkat és a fél világot bejárva vitte a győri tánckultúra jó hírét. Munkájában maximalista, ráadásul emberileg is közvetlen és barátságos, nem véletlenül szereti és tiszteli a társulata.

Hirdetés

„A legjobb munkaerő, akivel valaha is együtt dolgoztam” – így nyilatkozott korábban a Győri Balett világosítójáról a társulat igazgatója, Velekei László, amikor Krokker Andrást idén júliusban az együttes Örökös Tagjai közé választották. Halmozza az elismeréseket a szakember, tavaly „Győr Művészetéért” díjat érdemelte ki, idén pedig az augusztus 20-ai nemzeti ünnep alkalmából Magyar Bronz Érdemkereszt kitüntetésben részesült. Ennek apropóján is kérdeztük. „Nagyon megtisztelő, hogy érdemesnek találtak erre az elismerésre, borzasztóan jól esett, hogy Velekei László rám gondolt, amikor felterjesztett a díjra, igaz kicsit érthetetlenül is álltam előtte, hiszen bármelyikünk megérdemelné, nagyon jó a csapatunk. Ugyanakkor bevallom azt is, az, hogy beválasztottak az együttes Örökös Tagjai közé, nagyon meglepett. Derült égből villámcsapásként ért, ezzel együtt persze óriási megtiszteltetés” – vallott érzéseiről a Győr+ Médiának Krokker András.

Fotó: Győri Balett

A műszaki szakember életében nincs olyan, hogy lehetetlen, mindig mindenre igyekszik megtalálni a megoldást, s bárkinek örömmel segít, aki kéréssel fordul hozzá. „Úgy általában szeretek dolgozni, különösen egy ilyen közegben, mint a Győri Balett, inspirál a társulat, így mindig úgy állok a munkához, hogy meg kell csinálni és kész. Műszerész végzettségű vagyok, és mikor ezt a pályát választottam, akkor is az ragadott meg, hogy élettelen tárgyakat, alkatrészeket összerakva, azok tulajdonképpen életre kelnek. Nincs ez másként egy-egy előadás esetében sem, apró részletekből felépítjük a darabot és valami egészen különleges attrakció születik a színpadon” – tette hozzá a társulat számára nélkülözhetetlen szakember.

Hirdetés
Kapcsolódó témák: #Győri Balett | #kitüntetés | #Kultúra |