MÁV-START 2019/2020

Életbe lépett az új vasúti menetrend

Fotó: MÁV-START
Győr+
2019.12.15. 11:23

Az új vasúti menetrend számos olyan változást hoz az utasok számára, ami bővíti a választható vonatok számát és minőségét, figyelembe veszi az utazási szokásokat, javítja a szolgáltatási színvonalat.

A fontosabb változások között szerepel, hogy Zalaegerszegre InterCity vonattal lehet eljutni: Göcsej InterCity néven kétóránként, napi 7 pár vonat közlekedik gyorsvonati kocsikkal kiegészítve Budapest–Székesfehérvár–Veszprém–Zalaegerszeg között, ennek köszönhetően 17-34 perccel csökken a menetidő.

Budapest és Szombathely között – Veszprémen át – kétóránként közlekednek a Bakony IC-k.

Az új, ütemes menetrend eredményeként megvalósul Győr és térségének közvetlen balatoni vasúti összeköttetése: a Győr–Celldömölk–Keszthely–Balatonszentgyörgy viszonylatban kétóránként napi 7 pár InterRégió vonat közlekedik.

Rövidebb lesz a pécsi InterCity-k menetideje, Budapest és Kaposvár között változik az IC-k közlekedése.

Budapest és Szeged között vasárnaponként Televonat közlekedik, változik az InterCity-vonatok közlekedése és megállási rendje.

Az esztergomi elővárosi vonalon, napközben nagyobb a vonatkínálat és egyenletesebb az eloszlásuk; Budapest és Piliscsaba között munkanapokon átlagosan 15 percenként fognak a vonatok közlekedni.

A váci zónázó vonatok közlekedését kiterjesztik a reggeli és az esti órákra, ennek eredményeként tovább nő a kínálat.

A Mezőzombor–Sátoraljaújhely vonalszakasz villamosításának eredményeként az eljutási idő Miskolc és Sátoraljaújhely között átlagosan 5 perccel csökken, míg a leggyorsabb eljutást biztosító Budapest–Sátoraljaújhely viszonylatú, pénteken illetve vasárnap közlekedő közvetlen IC vonatpár menetideje mintegy 35 perccel lesz rövidebb.

Szamos néven egy új vonatpár közvetlen vasúti összeköttetést teremt Szatmárnémeti és Budapest, illetve Bécs között.

Az”új” üdvöske, a bérelt Jenbacher

Kiemelt belföldi menetrendi változások

Budapest–Győr–Hegyeshalom vonal

  • Új, Iseum elnevezésű InterCity közlekedik 19:40-es indulással a Keleti pályaudvarról, Győrön át Szombathelyre, későbbi eljutást és jobb csatlakozásokat biztosítva. A változás miatt a 19:10-kor induló Sopron Bank InterCity nem fog továbbítani szombathelyi közvetlen kocsikat, illetve a 20:10-kor induló Arrabona InterCity a menetrendváltástól nem közlekedik.
  • Új, G10-es elővárosi gyorsított vonat közlekedik péntekenként, 13:53-kor a Keleti pályaudvarról Győrbe.
  • hétvégén Győrből 16:26-kor induló, 1945-ös számú vonat a Déli helyett a Keleti pályaudvarra érkezik, Bicskén is megáll.
  • Új, elővárosi G10-es gyorsított vonat indul vasárnaponként 15:26-kor, Győrből a Keleti pályaudvarra.
  • A Győrből 4:45-kor Budapestre induló, 4919-es számú vonat Tatabánya és Kelenföld között gyorsvonati megállásokkal közlekedik: Alsógallán, Bicske alsón és Biatorbágyon is megáll – gyorsabb eljutást biztosítva a vonalon található több településről.
Felújított Talent motorvonat utastere


Győr–Celldömölk vonal

  • A vonalon új, ütemes menetrend lép életbe, melynek eredményeként megvalósul Győr és térségének közvetlen balatoni vasúti összeköttetése. Győr–Celldömölk–Keszthely–Balatonszentgyörgy viszonylatban, kétóránkénti ütemben, napi 7 pár InterRégió vonat közlekedik. Korszerű, alacsonypadlós, légkondicionált Desiro motorvonatok szállítják az utasokat. A vonatok Győrből a Budapest felől érkező railjet vonatokhoz csatlakozva indulnak. Ezek csak Győr-Gyárváros, Győrszabadhegy, Gyömöre-Tét, Szerecseny, Vaszar, Pápa, Celldömölk, Jánosháza, Sümeg, Tapolca, Balatonederics, Balatongyörök, Vonyarcvashegy, Gyenesdiás és Keszthely állomásokon állnak meg. Balatonszentgyörgyön mindkét irányban átszállási lehetőség nyílik a Budapest–Nagykanizsa gyorsvonatokra. Az InterRégió vonatokkal a jelenlegihez képest csaknem 30 perccel csökken az eljutási idő Győr és Balatonszentgyörgy között, a nyugat-dunántúli városok és a Balaton közötti kapcsolat számottevően javul.
Desiro dízel motorvonat
Fotó: MTI/Máthé Zoltán
  • Győrből páratlan órákon 12. percben indulnak és páros óra 47 perckor érkeznek, Balatonszentgyörgyről páros órakor indulnak és páratlan óra 59 perckor érkeznek. Az első vonat Győrből Balatonszentgyörgyre 7:12-kor indul, az utolsó 20:47-kor érkezik. Balatonszentgyörgyről az első vonat 6 órakor indul, az utolsó 21:59-kor érkezik meg.
  • Az InterRégió vonatok indításával változik a Győr–Celldömölk vonat menetrendje is. A kétóránként közlekedő InterRégió vonatok mellett kétóránként személyvonatok fognak közlekedni, melyek több helyen állnak meg. A vonatok indulási és érkezési ideje a jelenlegihez képest fél órával eltolódik, emiatt Győrben változnak az indulási és érkezési időpontok, illetve a csatlakozások. Ménfőcsanak, Győrszemere, Halipuszta és Gyömöre állomásokon nem állnak meg a vonatok, az alacsony utasforgalom és a párhuzamos buszos eljutási lehetőségek miatt.

Jó hír, hogy mától már 4:45, 5:52, 6:56 és 7:38-kor  is vonatra lehet szállni Ménfőcsanakon, amely megáll majd Győr-Szabadhegyen és Győr-Gyárvárosban is, segítve ezzel a városba való eljutást.

Forrás: mávcsoport.hu

Kapcsolódó témák: #közlekedés | #MÁV |