Éjjel-nappal a győri lakosok szolgálatában

Havassy Anna Katalin Fotó: Ács Tamás
2024.02.18. 13:50

A Városrendészet Győr 2020 óta szolgálja a győri lakosokat, ám még mindig számos kérdés merül fel a munkájukat illetően. A hozzánk eljutó olvasói felvetésekre Miletics Mór szakmai igazgatótól kértünk válaszokat.

Mi a városrendész feladata?

A Városrendészet Győr alapvető feladatai közé tartozik a közterületek rendjének, tisztaságának védelme, jogszerű használatának ellenőrzése; az út, úttartozékok, közművek ellenőrzése; az életminőséget befolyásoló antiszociális magatartásformák elleni fellépés; a vagyon- és az élhető környezeti rend védelme; a fokozott jelenlét biztosítása a közösség biztonságérzetének növelése céljából, valamit bűnmegelőzési tevékenységben közreműködés a közbiztonság és a közrend érdekében. Látható tehát, hogy nem egy fegyveres testület, egy hadsereg vagyunk, hanem leegyszerűsítve közterület-felügyelői feladatokat látunk el. Viszont kollégáink képzésére nagyobb hangsúlyt fektetünk, mint az tették korábban, így hatékonyabban, gyorsabban és szakszerűbben képesek intézkedni. Ennek is köszönhető, hogy számos sikeres közös akcióban vettünk már részt a rendőrséggel, s elismerésnek tekintem, hogy folyamatosan együtt dolgozunk velük és a Győr-Szol Biztonsági osztályával is. Tehát arra kérnénk minden lakost, hogy még csak véletlenül se keverjenek minket össze a rendőrséggel!

Ki jelentkezhet városrendésznek?

Városrendésznek jelentkezhet minden olyan 18. életévét betöltött magyar állampolgár, aki magyarországi lakhellyel rendelkezik és van érvényes erkölcsi bizonyítványa. Értelemszerűen praktikus, ha Győrben vagy a vonzáskörzetében él. Előnyt jelent a korábbi rendészeti múlt, de nem feltétel. Sok kollégánk volt korábban például személy- és vagyonőr, katona, fegyőr, és rendészeti szakon frissen végzett pályakezdők is vannak. Ide kívánkozik, hogy a pályázó legyen egészséges, jó fizikumú, tudjon csapatban dolgozni, kiválóan kommunikáljon és bírja a stresszt is. A kollégák általában 12 órás szolgálatokban váltják egymást, hiszen 0–24 órában elérhetők vagyunk, bárki is kér tőlünk segítséget!

Kapcsolódó témák: #közbiztonság | #közrend | #Városrendészet |