Rába Dal- és Társaskör

Együtt énekelni boldogság

Fotó: Ács Tamás
Földvári Gabriella
2022.08.06. 11:58

Dalos kedvű győrieket vár a 124 éve alapított Rába Dal- és Társaskör. A nagy múltú együttes elsősorban olyan új kórustagokat hív, akik szívesen énekelnének több szólamban és vágynak egy jó társaságra, összetartó közösségre.

Magyarország egyik legrégebbi énekkara a Rába Dal- és Társaskör, a vagongyár alapítása után két évvel már működött a dalárda. Tagságát kezdetben a vagongyári dolgozók alkották. Alakulásuk után hamarosan népszerűvé váltak a gyár és a győri lakosok körében. Sok sikeres önálló hangversenyt, rádiófelvételt, külföldi és hazai szereplést, az elismerések sokaságát mondhatják magukénak. Neves karnagyok mellett világhírességek is vezényelték a kórust. Így például Kodály Zoltán, Bárdos Lajos, Halmos László, Vaszi Viktor, Vass Lajos és Medveczki Ádám.

Érdekesség volt az életükben, amikor 1960-ban az angliai Llangollenben rendezett nemzetközi amatőrkórus-találkozóra kapott meghívást az együttes, és a vagongyár különgépet rendelt számukra az utazáshoz. Egy másik különlegesség volt, amikor a 110 éves fennállását ünneplő együttes audiencián vett részt a Vatikánban, ahol VIP-vendégekként külön köszöntötte őket XVI. Benedek pápa.

Kreitz Istvánné Zsuzsától, a kórus jelenlegi vezetőjétől megtudtuk, sajnos az utóbbi években megfogyatkozott az énekkar, míg 1993-ban még több mint félszázan voltak, addig mára csak 14-en maradtak, köztük egyetlen férfival. „Nagyon szeretünk együtt lenni, együtt énekelni, és próbáljuk a színvonalat tartani koncertjeinken. Mi a kórusmuzsika szerelmesei vagyunk, több szólamban énekelünk. Mivel kevesen vagyunk, ma már csak kisebb lélegzetvételű, dallamosabb kórusműveket tanulunk meg és adunk elő, misék már nem szerepelnek a repertoárunkban.”

Az együttes fellépései ingyenesek és nagy népszerűségnek örvendnek a városban. Azt is érdemes tudni, hogy a Rábán kívül ma már csak a Pedagógus- és a Liszt Ferenc Kórus működik városunkban.

Böjtös Ferenc, az Ady Endre Közművelődési Közhasznú Egyesület elnöke lapunknak elmondta, nemcsak dalolni várnak új tagokat, hanem a néptánccsoportba, a fúvósegyüttesbe az érem- és régiséggyűjtő klubba, a Paál László Képzőművész Körbe is toboroznak tagokat, és nem csak nyugdíjasokat várnak!

A Rába Fúvószenekar augusztus 17-én 18 órakor ad legközelebb koncertet a József Attila Művelődési Ház udvarán (Móra park 1.). A programban jól ismert slágerek csendülnek fel. A belépés díjtalan.