Hirdetés

Egyre népszerűbbek a győri katonák

2021_09_18_Nyilt nap a Likocsi laktanyaba 14
Győr+
2021.09.18. 15:35

Az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred szeptember 18-án ismét szélesre tárta a Pálffy Miklós laktanya kapuit a honvédelem iránt érdeklődők előtt. A szervezők egész nap színes és tartalmas programokkal várták a látogatókat a – lassan két évtizedes múltra visszatekintő – eseményen.

Hirdetés

Ugyan napjainkban számos rendezvényen található honvédségi tájékoztatópont, és a különböző díszelgések kapcsán is rendszeresen lehet látni katonákat, mégis sokan csak a migrációs-, vagy az egészségügyi veszélyhelyzet kezelése, esetleg egy katasztrófavédelmi feladat kapcsán értesülnek a győri katonák tevékenységéről, egyébként pedig nem tudják mivel is foglalkoznak a skarlátpiros barettsapkás honvédek. Ezért is fontos a Magyar Honvédség egyetlen légvédelmi rakéta fegyvernemi alakulata számára, hogy legalább évente egyszer megmutassa magát a civil lakosságnak.

Szerencsére a Laktanyai Nyílt Nap esetében a honvédségi szándék és a társadalmi igény keresztezi egymást, hiszen évek óta ezrek élnek a nem mindennapi lehetőséggel, hogy egy a hétköznapok során szigorúan őrzött katonai objektumba bejutva betekintést nyerjenek a katonák életébe. Itt testközelből ismerkedjenek meg a rendszeresített haditechnikai eszközökkel, valamint, hogy információkat szerezzenek a győri alakulat rendeltetésével, feladataival, munkatevékenységével kapcsolatban.

Hirdetés

A szervezők minden évben különös gondot fordítanak arra, hogy kicsik és nagyok, gyerekek és szüleik egyaránt jól érezzék magukat, és megtalálják a számukra leginkább hívogató elemet a programok sorából. Ennek megfelelően ugyanúgy várta ugrálóvár illetve makettkiállítás a látogatókat, mint dinamikus és statikus haditechnikai bemutató, íjászat, vagy paintball-airsoft-légpuska lövészet.

A kapu nyitását váró népes vendégsereget Könczöl Ferenc ezredes, az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred parancsnoka köszöntötte, majd üdvözlő szavai után ünnepélyes zászlófelvonással, valamint egy hazai gyártású, 2. világháborúban használt, 85 mm-es légvédelmi löveggel leadott díszlövéssel vette kezdetét a rendezvény. Reggel kilenc és délután kettő óra között a családok haditechnikai eszközöket, fegyverzeti anyagokat, a csapatmúzeum és az emlékszobák tárlatát, éleslövészetekről készült filmeket, valamint maketteket és helikopteres relikviákat tekinthettek meg, kipróbálhattak továbbá egy repülőgép-szimulátort, dobhattak célba gyakorló kézigránáttal, megnézhették a HM EI Zrt. pilóta nélküli repülőeszközeit, valamint meghallgathatták Honvédszakszervezet és Nyugdíjpénztár tájékoztatóját, de honvédségi kiadványokat is beszerezhettek a Zrínyi Média standjánál.

Könczöl Ferenc ezredes a Győr+ Média érdeklődésére megerősítette, hogy a nyílt nap majdnem teltházzal kezdte meg a programjait.

A mostani rendezvény egy kicsit rendhagyó, mert általában májusban tartjuk, a koronavírus-járvány azonban akkor még nem lehetett vendégeket fogadunk. Tavaly ráadásul el is maradt, így idén semmiképp sem szerettünk volna lemondani a nyílt napunkról. Tizennyolcadik alkalom már a mostani, mondhatjuk, hogy elég nagy tapasztalatunk van a szervezésben és abban, hogy mi az ami igazán érdekli az idelátogatókat és minden korosztály megtalálja a neki tetszőt. – mondta el a parancsnok.

Könczöl Ferenc ezredes, parancsnok

Az állandó programpontok mellet kiemelt műsorszámokkal is készült a légvédelmi alakulat. Elsőként a közönség a Veszprémi Légierő Zenekar koncertjét hallgathatta meg. A 1985-ben alapított együttes ez alkalommal nem indulókat, vagy protokolláris rendezvények zenei darabjait szólaltatta meg, hanem könnyedebb dallamokkal, közismert slágerekkel, és filmzenékkel készült.

A koncertet követően a győri katonák dinamikus harcászati bemutatója került a figyelem középpontjába, mely során egy ellenőrző-áteresztő pontot ért támadásba voltak kénytelenek beavatkozni a békefenntartó feladatokat ellátó egyenruhások.

Székács József százados, részlegvezető a bemutató után állt a Győr+ mikrofonja elé:

„A bemutatónk amellett, hogy látványos is volt, szakmailag is megállta a helyét, hiszen a honvédség nem is adhatna elő olyan gyakorlatot, amely szakmailag nem lenne rendben. A feladatot rendben végrehajtottuk, a kis erejű támadás elhárítottuk. Az alkalmazott harcászati eljárás egy teljesen bevett és éles helyzetben is alkalmazott eljárás.” – mondta a század, majd érdeklődésünkre arról is beszélt, hogy 14 fő hajtotta végre a feladatot.

Székács József százados a dinamikus harcászati bemutató közben

A látványos harcászati mozzanat után a – főként aktív és egykori katonákból álló – Várakozni Tilos zenekar lépett porondra, de a nap zárásaként a kiállított technikai eszközök látványos elvonulása sem maradhatott el.

Bár a programok döntő többsége állandó, két Nyílt Nap sosem lehet egyforma. Az idei rendezvény különlegességét egy faültetés szolgáltatta. Az ezred vezető állománya a fegyvernemi képesség fejlesztés kezdetének alkalmából közösen elültetett egy vörös levelű juhart. A Zrínyi Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében ugyanis jelenleg a Magyar Honvédség nagyszabású megújítása zajlik, mely alól a győri alakulat sem kivétel.

A közúti szállítóeszközök jelentős része már korszerűsödött, de ami ennél is fontosabb megérkezett a laktanyába a Légvédelmi Rakéta Műveleti Központ (Surface-to-Air Missile Operations Centre – SAMOC) telepített változata, és folyamatban van a NASAMS (National Advanced Surface-to-Air Missile System – Nemzeti Fejlett Föld-Levegő Rakétarendszer) légvédelmi rakétarendszer beszerzése is.

A Magyar Honvédség fejlesztése pedig nem csak új haditechnikai eszközök beszerzését igényli, hanem új képességekkel, új ismeretekkel rendelkező személyi állományt is. Ez utóbbi nem valósulhat meg csupán a már szolgálati jogviszonyban állók oktatásával, képzésével, az ezrednek szüksége van újoncokra, pályakezdő honvédekre, a haza fegyveres védelmére kész civilekre is. Ezért a Nyílt Napon a számos program mellett a katonává válás lehetőségeiről és feltételeiről is tájékozódhattak az érdeklődők.

Galéria: Mekliz Fotó

Az eseményen forgatott a Győr+ Televízió:

Forrás: Rakétaezred Facebook

likeold
a fb oldalunkat