Egyelőre még nem tudni, mi lesz a győri börtön épületének sorsa

Győr+ Fotó: Marcali Gábor
2024.07.03. 15:27

Ahogy azt korábban a Győr+ Média is közölte: számos biztonsági és fenntarthatósági szempontot mérlegelve a büntetés-végrehajtási szervezet úgy döntött, hogy a Győr-Moson-Sopron Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetet néhány hónapon belül kiüríti, a fogvatartottakat más börtönökbe szállítja át. A részletek miatt megkerestük a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokság (BVOP) Kommunikációs Főosztályát.

A korábban nálunk is megjelent közlemény szerint Makula György ezredes, a kommunikációs főosztály vezetője emlékeztetett arra: márciusban egy letört ágylétra darabjával akarták kibontani zárkájuk falát fogvatartottak Győrben. A szökési kísérletet időben észlelték, így az elítélteknek esélyük sem volt a szökésre.

A szökési kísérlet után indult belső vizsgálat megállapította, hogy az 1910-es években épült börtön annyira leromlott műszaki állapotban van, hogy a biztonságos fogvatartás feltételei nem biztosíthatóak teljeskörűen, ez tette lehetővé, hogy a fogvatartottak egy letört fémdarabbal megbontsák a falazatot – tette hozzá.

Makula György a közleményben azt is elmondta: a vizsgálat azt is feltárta, hogy az épület annyira korszerűtlen, hogy felújítása, átalakítása, a megfelelő biztonságtechnikai eszközökkel történő felszerelése aránytalanul magas költséggel járna.

A döntés tehát megszületett: a győri börtönt kiürítik, a fogvatartottakat más intézetekbe szállítják át, illetve a győri börtönben szolgálatot teljesítőknek új beosztást biztosítanak.  

A Győr+ Média érdeklődésére a kommunikációs főosztály arról tájékoztatott, hogy az átszervezés 165 fő fogvatartottat és közel 80 fő dolgozót érint. A kiürítés nyilván a fogvatartottak hozzátartozóit is érinti, így arról is tájékoztatást kértünk, hogy ők mely módon kapnak értesítést, információkat a költözésről, illetve a kapcsolattartás további lehetőségeiről. Erre vonatkozóan válaszukban közölték, hogy a kiürítésről szóló közlemény a Büntetés Végrehajtási szervezet honlapján elérhető, illetve a győri intézetben dolgozók minden segítséget megadnak a fogvatartottaknak abban, hogy időben értesíteni tudják a hozzátartozóikat a változásokról.

A győri intézet kiürítésével kapcsolatos feladatok előkészítése jelenleg is zajlik, így pontos időpontról jelenleg nem tudtak tájékoztatást adni, de várhatóan a nyár végéig megtörténik a fogvatartottak átszállítása.

Kérdéseinkre azt is közölték, hogy jelenleg nincs arra vonatkozó terv, hogy máshol a városban, vagy a Győr-Moson-Sopron Vármegyén belül bárhol büntetés-végrehajtási intézet nyílna vagy épülne.

Az kiürítési hírt hallva nyilván sokakban felmerült, hogy vajon mi lesz a győri épület sorsa? Nos, azt a tájékoztatást kaptunk, hogy az épületről még nem született döntés, így ez a kérdésünk még időelőtti…

Amennyiben újabb információkat kapunk, arról természetesen olvasóinknak is beszámolunk.

Korábban írtuk:
Kapcsolódó témák: #börtön | #büntetés-végrehajtás |