Buddy Hollyra, Richie Valensra és The Big Bopperre emlékezünk

„Egyből felkerültek az égre, mint három kiolthatatlan csillag”

Havassy Anna Katalin Depositphotos.com
2023.02.03. 18:15

Fájdalmasan korán, 22 évesen vesztette el a világ Buddy Hollyt, a fiatal amerikai énekest, dalszerzőt, a rock and roll igazi úttörőjét. 1959. február 3-án repülőgép szerencsétlenségben hunyt el harmadmagával. Hatvannégy éve nincs már köztünk, emléke, dalai azonban tovább élnek, ahogy sorstársaira, Richie Valensre és The Big Bopperre is emlékeznek a zenerajongók. Járeb Barnabásra, a győri Red Roosters frontemberére is nagy hatással voltak a túl korán legendává vált zenészek, vele beszélgettünk.

Egy döntés, amely utólag hibásnak bizonyult, s amely örökre elragadta a három kiváló zenészt: Buddy Hollyt, Ritchie Valenst és J. R. Richardsont (The Big Bopper). Buddy Holly utolsó koncertje 1959. február 2-án volt, másnap pedig már Fargoban várták őket a „The Winter Dance Party” című előadásra. Mehettek volna busszal, de messze is volt a cél, illetve a fűtés sem működött a járművön, így Buddy úgy döntött repülőt bérel. Ám csak egy négyüléses akadt, így a pilótán kívül három hely maradt, viszont négy zenész készült Fargoba… Sorsolással döntötték el, ki repülhet, végül Tommy Allsup maradt le a gépről, aki akkor még nem tudta: az élete múlt ezen a fogadáson. A repülőgép erős havazásban, borzalmas hidegben szállt fel a Mason City reptérről, majd néhány mérfölddel távolabb lezuhant. Mindenki életét vesztette…

„Sorsszerűnek érzem az életemben Buddy Holly és Richie Valens munkásságát, hiszen kisfiú voltam még, amikor a Verdák című rajzfilm játékában meghallottam a dalaikat.” – kezdte Járeb Barnabás, majd így folytatta: Utóbbitól főleg a Come on Let’s Go, míg előbbitől a That’ll Be The Day maradt meg bennem nagyon. Mintha beégett volna, hátra, a tarkómba, egészen mélyre. Pár évvel később mikor újra hallottam őket, tudtam, hogy nekem szólnak! Úgy érzem, az, hogy én ilyen lettem, az teljes mértékben nekik köszönhető.” mesélte, majd hozzátette, sajnos túl korán váltak legendává. „Tragikus halálukkal egyből felkerültek az égre, mint három kiolthatatlan csillag. Tizennyolc éves volt Richie Valens, huszonkettő pedig Buddy Holly. Hidegrázós ez az egész…”


Barnabás egyébként azt is elmesélte hogy a három zenész kortársa, Eddie Cochran nem felejtette el a három énekest. Emlékükre írta a Three Stars című dalt, s sajnos Eddie is roppant fiatalon, 21 évesen hunyt el, 1690-ban, egy közúti balesetben.

„Nem akarok elcsépeltnek hatni, de tényleg olyanok voltak az említett dalok, mintha nem először hallottam volna őket, kisgyerekként sem. Spirituális hülyeségnek is gondolható, de mintha előző életemből ismerném a dallamokat. Fura ilyet érezni hatévesen, de az volt, hogy „aaaa, én ezt ismerem, én ezt tudom!”, amikor pedig újra hallottam, akkor már eldöntöttem: nekem rock and roll szólógitárosnak kell lennem. Pedig ugye ilyen nincsen, hanem először megtanulunk gitározni, ám én hajthatatlan voltam, tudtam, hogy a rock and roll az utam, s hogy ebből nem engedek! Ez csakis miattuk van, állítom!”

A fiatal frontember arról is beszélt, hogy érhető módon sajnos kevés felvételt készült az énekesekről, de leginkább Buddy Holly volt az, aki rengeteget alakított mindenkin, mert roppant jellegzetes volt a színpadi jelenléte: tipikus félterpesz, kis vigyor, apró fejrázások, amelyet még Paul McCartney is másolt…

Járeb Barnabás (Fotó: Ács Tamás)

Buddy is magasra emelte a gitárját amikor játszott rajta, szinte a mellkasáig. Ha megnézünk egy mai rockzenészt, leginkább majdnem a combjukig leengedik a hangszert. Richie Valensnek is teljesen klasszikus megjelenése volt, s ezeket akartam én is hozni a színpadon.” – mesélte mosolyogva Barnabás, majd azt is hozzátette: „Sokszor a saját játékstílusomon is hallom, hogy hasonlít az övékre. De leginkább technikailag és szerkezetileg nyúlok vissza hozzájuk. Richie Valensnek van egy nagyon jellegzetes gitármotívuma, amit belerak a dalokba, ez nyilván hatott rám is. Ám szövegileg nem támaszkodom rájuk.”

Ami biztos: Járeb Barnabás és a Red Roosters méltóképpen ápolja a nagy elődök emlékét, tisztelettel gondozzák az örökségeket, miközben persze a saját útjukat járják és egyre nagyobb sikereket érnek el.

„Sok fellépésünk lesz 2023-ban, s annyit azért elárulhatok, hogy Győrben is többször hallhat minket a közönség. Vannak meghívásaink fesztiválokra, autóstalálkozókra és külföldről is egyre több megkeresést kapunk. Nyáron pedig a tervek szerint megjelenik a második lemezünk is, ami egy sokkal kiforrottabb anyag lesz, mint a debütáló korongunk. Ami pedig hatalmas büszkeséggel tölt el bennünket, hogy A Nyughatatlan zenekarral is lesz közös koncertünk. Megtisztelő lehetőség ez, hiszen ők egy olyan csapat, akik nemrég Amerikában értek el fényes sikereket. Szóval nagyon pörgős év vár ránk, aminek nagyon örülünk! – zárta a győri rockabilly zenekar, a Red Roosters frontembere, Járeb Barnabás.

Fotó: Depositphotos.com