Hirdetés
Dr. Dézsi Csaba András szerint a gázáremelés óriási teher

„Egy szempont számít: Győr érdeke”

Fotó: O. Jakócs Péter
Hajba Ferenc
2022.01.15. 10:01

A győri polgárokat és a cégeket egyetlen órára sem veszélyeztette gázhiány, ám a szolgáltatói szerződés egyoldalú, jogtalan felmondása nehéz helyzetbe hozta a várost. Ezért az első negyedév rendkívül szűkös lesz – fejtette ki lapunknak adott interjújában dr. Dézsi Csaba András, Győr polgármestere.

Hirdetés

Mozgalmasan kezdődött az év, az új gázbeszállítóról rendkívüli közgyűlésen döntöttek a képviselők. Mi áll valójában az egyre több városban jelentkező gázügynek a hátterében?

A győri gázügybe úgy csöppentem bele, hogy már készültünk a karácsonyi ünnepekre, sikeresen zártuk az évet, tudtuk tartani a költségvetés egyensúlyát. Ezzel együtt méltó módon, tisztességesen megünnepeltük Győr királyi várossá válásának 750. évfordulóját. Maradandó élményeket adó programokat szerveztünk, erősítettük a városi polgárok identitását. Tisztább és biztonságosabb lett a város, rendbe raktuk az évek óta veszteséget termelő hulladékszállítás költségvetését, évtizedek után ismét állandó társulatot hoztunk létre a Győri Nemzeti Színházban, visszavásároltuk az enyészet előtt álló Spartacus csónakházat, és még sorolhatnám a szűkös esztendő ellenére elért eredményeinket. Ebbe az év végi értékleltárba, számvetésbe váratlanul, villámcsapásként érkezett a hír: a Győr-Szol Zrt. közelmúltban kinevezett vezérigazgatója arról tájékoztatott, hogy az a gázkereskedő, amelyik eddig hat éven keresztül megbízható partnerként szállította Győrnek a hő- és melegvíz- szolgáltatáshoz szükséges gázt, egyoldalúan fel akarja mondani a szerződésünket a gáz világpiaci árának emelkedésekre hivatkozva.

Az év legvége közismerten a legalkalmatlanabb időszak a váratlan és fontos ügyek megoldására, intézésére. Polgármesterként mit tett ön ekkor?

Megkértem a jogászokat, a hőszolgáltató, valamint a Győr-Szol vezetőit, hogy a megegyezés és a folyamatos gázszolgáltatás érdekében kezdeményezzenek tárgyalásokat a gázszolgáltatóval. Ennek az lett az eredménye, hogy a cég kérte a jelenleg élő szerződés módosítását, illetve arra hivatkozott: a 2021 áprilisában lejárt gázszállítói szerződése alapján őt több száz millió forintos veszteség érte, és ennek az összegnek a kifizetését akarta elérni az önkormányzatnál.

Milyen jogi alapon? Volt erre valamilyen kiskapu a szerződésben?

Nem volt. A gázszolgáltató ugyan arra hivatkozott, hogy számára az a szerződés eleve előnytelen volt. A jogászaink azonban az általam is helyesnek tartott álláspontot képviselik, hogy egy már lejárt szerződést nem lehet utólag úgy módosítani, hogy az önkormányzat ellenszolgáltatás nélkül több száz millió forintot kifizessen, mert ez a részünkről bűncselekmény volna.

Amennyiben határozott álláspontot alakított ki az önkormányzat, miért kellett összehívni egy rendkívüli közgyűlést?

Azért, mert én hiszek a kollektív bölcsességben. Ráadásul egy nagyon fontos, a város költségvetését súlyosan érintő ügyről van szó. A közgyűlés felhatalmazta a Győr-Szol Zrt. vezetését arra, hogy az élő szerződést a gázszállító cég kérésének megfelelően módosítsa annak ellenére, hogy a megállapodás egyoldalúan nem felmondható. Azt azonban érthető módon nem szavazták meg a képviselők, hogy visszamenőlegesen kompenzálják a céget.

Az önkormányzat rugalmassága ellenére mégsem sikerült megállapodást kötni az eddigi gázszolgáltatóval.

Valóban, megegyezésre törekvő szándékunk ellenére a gázszolgáltató önkényesen, egyoldalúan, tehát jogtalanul felmondta a szerződést és beszüntette a gáz szállítását. A Győr-Szol Zrt. vezetői ezért feljelentést tettek a rendőrségen.

Akárcsak órákra is veszélybe került-e a győri lakások, üzemek gázszolgáltatása?

Egy pillanatra sem került veszélybe, mert a konfliktust kezdetektől fogva jeleztük a kormánynak, mely a gáztartalékból azonnal biztosította számunkra a szükséges mennyiséget. Ez a változás semmiféle új infrastrukturális beruházást nem igényelt. A jogszabályok ugyanakkor úgy rendelkeznek: ha néhány héten belül nem találunk új gázszállítót, akkor állami kézbe kerül a hőszolgáltató, de a számlát a továbbiakban is nekünk kell fizetnünk. Ezért aztán Győrnek az volt az érdeke, hogy a hőszolgáltót megtartsuk. Bízunk abban, hogy azt a 3 milliárd forintot, amennyivel várhatóan többe fog kerülni számunkra a gáz beszerzése, a kormány kompenzálni fogja abból a 35 milliárd forintos alapból, amit kifejezetten erre a célra hozott létre.

Ha a kormány központi alapot hozott létre, ez azt jelenti, hogy más településeken is komoly gondot okozott a földgáz árának brutális emelkedése.

Igen, ez általános jelenség a megyékben, a városokban, hiszen a világpiacon a tőzsdei manipulációk következtében hatalmas gázáremelés volt az elmúlt hónapokban. Az nagyon fontos, hogy ebből a győri emberek semmit nem éreztek meg, hiszen a távhő és a melegvíz-szolgáltatás változatlan minőségben és változatlan áron rendelkezésükre áll.

Nehéz volt új beszállítót szerezni?

Nem új beszállítót keresni volt nehéz, hanem olyant, aki megfizethető áron hajlandó biztosítani a gázt. Ebben a történetben mi vagyunk a jó fiúk, ugyanis a Győr-Szol Zrt. kellő időben, kiváló áron megkötötte az éves gázszolgáltatói szerződést. Váratlan volt, hogy valaki veszi a bátorságot, hogy ezt a megállapodást jogtalanul, egyoldalúan felrúgja úgy, hogy Magyarország egyik legfejlettebb ipari városának veszélyezteti az ellátását. Ha nem lennék visszafogott ember, akár szándékosságot is feltételezhetnék e mögött az országgyűlési választás évében. De nem gondolom, hogy szabotázsakcióról lenne szó. Remélem, egyszer majd kiderül, mi volt ennek a pontos oka.

Miként érinti a város idei költségvetését a gázár drasztikus emelkedése?

Hárommilliárd forint még egy Győr méretű és jó gazdasági háttérrel rendelkező városnak is óriási teher, ami azt jelenti, hogy 2022-es évet válságköltségvetés összeállításával kell kezdenünk. Ráadásul az adóbevételek is csak áprilisra realizálódnak, ezért az első negyedév rendkívül szűkös lesz. Nem kizárt, hogy átmenetileg bankhitelből kell finanszíroznunk ezt a váratlan pluszkiadást. A kötelező feladataink mellett számos olyan érték van a városunkban – a kultúra, a szociális ellátás, a sport és egyéb területek –, amiket nem szeretnénk feladni. De most nagyon komolyan és felelősen mérlegelnünk kell. Ezzel együtt meg fogjuk oldani a problémát. Amióta polgármester vagyok, szinte kezdettől fogva válságmenedzselés a feladatom a Covid-világjárvány és annak gazdasági következményei miatt. De a bajban a nyafogás nem segít, hanem össze kell kapni magunkat, és a döntéseinknél mindig csak egyetlen szempontot kell figyelembe venni: azt, hogy mi Győr város érdeke.

Nyitókép: A győri hőszolgáltatás helyzetéről beszélgetett dr. Dézsi Csaba András polgármester H. Szováti Miklóssal, aki annak idején kiépítette és megteremtette a modern hőszolgáltatást Győrben

Kapcsolódó témák: #interjú | #távhőszolgáltatás |
Hirdetés