Egy kazinczys diák sietett az összeesett férfi segítségére

Havassy Anna Katalin
2023.01.30. 20:17

A győriek ismét jelesre vizsgáztak emberségből, amikor nem hagyták magára a belvárosi aluljáróban összeesett embert. A segítségből legaktívabban, a Kazinczy Ferenc Gimnázium és Kollégium egyik végzős diákja vette ki a részét.

Az esetről Csepi László tűzoltó ezredestől, polgári védelmi felügyelőtől értesültünk, aki éppen hazafelé tartott, amikor a vasútállomásnál találkozott Barka Bálinttal, a Vöröskereszt munkatársával.

„Délután 4 óra után voltunk, munka után indultam haza, de megörültem a Bálinttal való találkozásnak, meg is álltunk, hogy váltsunk pár szót” – kezdte a Győr+ Média kérdésére Csepi ezredes, majd így folytatta: „Akkor lettünk figyelmesek arra, hogy az aluljáróból több ember is úgy jön fel, hogy mondogatják: valaki rosszul lett… Gyorsan lesiettünk, hogy segíthessünk ha tudunk.”

Összeverődött tömeget pillantottak meg, s egy férfit, aki az aluljáró talaján feküdt, feje pedig egy fiatal srác kezében pihent.

„Bálint rögtön a fekvő férfihez lépett, próbált vele beszélni, de csak a szemkontaktust sikerült felvenni vele. Én próbáltam a bámészkodókat arrébb terelni, egy hölgy pedig addigra már hívta a mentőket. Kérdeztük a sérült fejét fogó fiút, hogy hol tanulta mit kell tenni ilyenkor, s akkor mondta, hogy a Kazinczy Gimnázium végzőse, a férfi pedig összeesett és szerinte a fejét is beverte. Egyébként egy barátjával volt a fiú, őt is dicséret illeti, hogy nem hagyta magára a cimboráját. De természetesen a legnagyobb elismerés a srácnak jár, akinek a szíve és az esze is a helyén volt, s addig tartotta a férfi fejét, míg meg nem érkeztek a mentők!”

Az Országos Mentőszolgálat munkatársai átvették a segítségnyújtást, sikerült talpra állítaniuk a sérültet és a mentőautóhoz kísérték hogy további vizsgálatokat végezhessenek, illetve hogy kórházba szállítsák a rosszullét miatt összeeső férfit.  

Illusztráció: Mentők

Adja magát a kérdés, hogy mi az, amit ilyenkor egy egészségügyi ismeretekkel, életmentési tapasztalattal nem rendelkező ember megtehet, s mikor cselekszünk valóban felelősen?

„A legfontosabb, hogy ne menjünk el senki mellett sem, ne hagyjunk magára egy bajban lévő embert sem! Onnantól pedig már erősen szituáció és személyiségfüggő, de én úgy gondolom, mindenki tud valamilyen formában segíteni. Itt is „csapatmunka” volt: a srác fogta a férfi fejét, egy hölgy telefonált, Barka Bálint Vöröskeresztesként nagyobb tapasztalattal igyekezett felmérni a helyzetet, én próbáltam a helyszín rendjét visszaállítani és elküldeni a bámészkodókat, volt aki a férfi csomagjait szedte össze. Sokan álltak meg egyébként, hogy tudnak-e tenni valamit, hívjanak-e mentőt? Nekik is mondtam, hogy már úton a segítség, köszönjük szépen! Ez az eset is mutatja, hogy bár sokakat csak a szenzáció hajt, de hiszem, hogy többen vannak, akik figyelnek az embertársaikra” – fogalmazta meg a tapasztalatait, tanácsait Csepi László, majd hozzátette: „A legnagyobb köszönet és elismerés a diáknak jár, aki nem habozott, azonnal cselekedett. Emberségből jelesre vizsgázott és példát mutatott mindenkinek! De persze köszönet illet mindenkit, aki részt vett a segítségnyújtásban!”

A Győr+ Média csak csatlakozni tud Csepi ezredes szavaihoz, illetve arra kérjük az Olvasóinkat, ha valaki tudja, kit tisztelhetünk a csupaszív fiatalemberben, árulja el nekünk! Meg persze hozzád is szólunk kedves kazinczys végzős diák: jelentkezz, ha van kedved! Szívesen gratulálnánk és megismertetnénk a győriekkel. Mert jó tudni, hogy ilyen srácok élnek közöttünk és figyelnek ránk!