Hirdetés
A kenyér volt a középpontban

Egy jóízű fesztivál

Fotó: Ács Tamás
J. Kovács Andrea
2022.09.17. 12:29

Ínycsíklandó finomságokkal várta látogatóit a huszadik alkalommal megrendezett Kenyérfesztivál a Széchenyi téren. Szebbnél szebb kenyerek és péksütemények csábítottak kóstolásra és vásárlásra. A pékségeken kívül sok más kézműves kínálta portékáját, a lekvároktól és szörpöktől kezdve a tűzzománc ékszereken át a legkülönfélébb ajándéktárgyakig.

Hirdetés

Az esemény megnyitóján Simon Róbert Balázs országgyűlési képviselő felelevenítette az első fesztiválokat, melyeknek még a Veres Péter Mezőgazdasági Szakközépiskola adott otthont, onnét nőtte ki magát városi rendezvénnyé.

„Ezeréves hagyományt ápolunk, amikor vásárt rendezünk, hiszen még Szent István foglalta törvénybe, hogy milyen rendszerességgel kell tartani azokat az egyes településeken” – mondta Németh Zoltán, a megyei közgyűlés elnöke.

Rózsavölgyi László, az önkormányzat Oktatási, Kulturális, Sport és Turisztikai Bizottságának vezetője arról beszélt, hogy Győr a gyarapodás városa, ezt fejezi ki az ünnepi kenyér, az asztal ékessége, mely a magyar ember számára az életet, a megélhetést és az otthont jelenti.

A Kenyérfesztivált rendező Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Pintér-Péntek Imre azt hangsúlyozta: „A világ gazdaságában az elmúlt három évben óriási átrendeződés indult meg, amihez mindenkinek alkalmazkodni kell. Az utóbbi idők nehézségei a pékeket is sújtják, s most az a legfontosabb feladat, hogy a rezsi és az alapanyagárak emelkedése dacára is megfizethető legyen a mindennapi kenyér.”

Az eseményt a kezdetektől szervező dr. Lakatos István, a Kamara Kézműipari Tagozatának elnöke szólt arról, hogy a fesztivál az elmúlt évek alatt sokat változott, mind helyszínében, mind időpontjában, mind külsőségeiben, ám mindez előnyére vált. Végül reményét fejezte ki, hogy a jövő évi rendezvényt már a válságot magunk mögött hagyva, nyugodtabban ünnepelhetjük.

A beszédek után igazi vásári hangulat uralkodott a téren, nézelődéssel, színpadi és gyermek programokkal, jóízű beszélgetésekkel.

Galéria: Ács Tamás

TV-s szerkesztő: J. Kovács Andrea / Ficsór Dávid

Hirdetés