Egy élet a család és a gyerekek jegyében

Szigeti Sándor Fotó: MekliZ Fotóstúdió
2023.08.05. 17:02

A férjével öt gyermekük született és jelenleg a tizenötödik unokájuk érkezését várják. Több mint öt ciklus, 27 év után Győr Város Szociálpolitikájáért díjjal tüntették ki Bartalné dr. Tóth Györgyit, az Egyesített Bölcsődei Intézményhálózat nyugállományba vonuló igazgatóját.

Mikor került a bölcsődei területre?

Tízéves voltam, amikor elhatároztam, hogy orvos leszek. A Semmelweis Orvostudományi Egyetem elvégzése után Budapestről költöztünk Győrbe, a férjem a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóságnál, én pedig a Petz Aladár-kórházban kezdtem el dolgozni. 1996-ban orvos igazgatót kerestek a Bölcsődei Igazgatóság, akkor még egészségügyi intézmény élére, és én is beadtam a pályázatot. A legkisebb gyermekünk akkor volt hároméves, a legnagyobb pedig tizenhárom. Szerettem volna egy olyan munkahelyet, amelyik jobban összehangolható a család körüli teendőkkel.

Hogy emlékszik vissza a vezetőként eltöltött a 27 esztendőre?

Utólag úgy érzem, gyorsan eltelt. Sok küzdelemmel, nehézséggel is járt, de még több örömet adott. 1996-ban tizennyolc bölcsőde működött a városban, majd ez a szám 2003-ig tizenhárom lett az akkori ellátási igények csökkenése miatt. Hamarosan viszont új bölcsőde nyílik Győrben, ami nagyon jó üzenet, hiszen ahol vannak családok és gyerekek, ott van jövő és ott lehet tervezni. Ránk ebben a folyamatban különleges szerep hárul, hiszen a családtól először elszakadó és közösségbe kerülő gyermekek velünk találkoznak elsőként, ami rendkívül szép és nemes feladat, ugyanakkor felelősségteljes és bizalmi helyzet. Fontos, hogy szeretettel, türelemmel segítsük őket a kezdeti nehéz beszoktatási időszakban.

Hogyan készül a nyugdíjas éveire?

Tevékenyen telnek a napok, igyekszem többet sportolni, szeretem a hegyeket és vizeket, és próbálok egy kicsit kertészkedni is. Kuratóriumi elnöke vagyok a Gyermeklánc Győri Bölcsődei Alapítványnak, ami továbbra is összeköt a bölcsődével. Üzemorvosi munkámat is folytatom. A sok unoka hatalmas öröm és boldogság, így van nagyszülői tennivaló is bőven.

Mit szólt a város kitüntetéséhez?

Nagyon megtisztelő, köszönöm, hogy a város vezetése elismeri a munkámat, amiben persze voltak buktatók, sikerek, eredmények egyaránt. Ez a díj ugyanakkor nemcsak nekem szól, hanem azoknak a jelenlegi és volt kollégáimnak is, akikkel az elmúlt több mint két és fél évtized során együtt dolgozhattam és akik a pályám során a munkájukkal támogattak, ezúton is köszönöm nekik. Örülök annak, hogy a bölcsődei szakma, a kisgyermeknevelés-gondozás nagyobb elismertségre tett szert az elmúlt években, és egyre többen szereznek diplomát, ami tovább emeli a nevelői munka színvonalát, presztízsét. Hálás vagyok, hogy ezért dolgozhattam.

Kapcsolódó témák: #bölcsőde | #család | #életút | #gyerekek | #kitüntetés |