Fejlesztés

„Egy bölcsőde alapkőletétele a békét szolgálja”

Fotó: Ács Tamás
Ficsór Dávid
2022.03.02. 13:48

Szerdán letették a Győri Református Bölcsőde alapkövét. A közel hatszázmilliós beruházás keretében egy 2 csoportszobás, 24 férőhelyes, modern, akadálymentes, energiatakarékos bölcsőde épül a Református Egyházközség Kossuth Lajos utcai ingatlanának hátsó oldalán, a Bálint Mihály utcában.

Az új épület építése mellett a projekt része eszközbeszerzés, játszóudvar kialakítása, babakocsi tároló létesítése, parkoló- és akadálymentes férőhely fejlesztése, kialakítása. A projekt a győri önkormányzat vezetésével valósul meg, a Győri Református Egyházközség beruházásaként.

Az alapkőletétel előtt rövid ünnepséget is rendeztek a Kossuth utcai református templomban. Az eseményen Dr. Pergel Elza, a város szociális területéért felelős alpolgármestere mondott beszédet.

„Háborús környezetben élünk és egy bölcsőde alapkőletétele a békét szolgálja. Mi pedig most azért vagyunk itt, hogy a győri családoknak, a hívő családoknak, az egymásért tenni, segíteni akaróknak lehetőséget biztosítsunk arra, ha gyermeket vállalnak, akkor az a pici gyermek a legjobb környezetben, a legjobb sáfárok közreműködésével kezdje meg az életét.”

Máté László, püspökhelyettes, egyházkerületi lelkészi főjegyző az eseményen úgy fogalmazott, három akarat találkozott ennél a jelképes mérföldkőnél.

„Az egyik egy bibliai parancs: „neveljétek őket az Úr tanítása szerint”; a másik egy kormányzati szándék, amely a gyermekek nevelésében kiemelt szerepet szán a történelmi egyházaknak; a harmadik pedig egy helyi igény, amely egy helyi bölcsőde létesítésére irányul. E három találkozásánál pedig több kezdődik el, mint egy épület felépítése, elindul egy szellemi és lelki növekedés.”

Simon Róbert Balázs, Győr országgyűlési képviselője szerint a bölcsődei férőhelyek számának növelésében sokat sikerült előrelépni az elmúlt időszakban.

„Magyarország Kormánya kiemelt hangsúlyt fektet a családokra, a gyermekekre és az ő ellátásukra. Az a cél, hogy országos szinten 50 ezerről 70 ezerre emelkedjék a bölcsődei férőhelyek száma. Győrben több jelentős fejlesztés is várható a közeljövőben, köztük a Szalay úti bölcsőde kialakítása is.”

A „Győri Református Bölcsőde létrehozása” című, TOP-projekt az Európai Regionális Fejlesztési Alap és a Magyar Állam társfinanszírozásban valósul meg. A projekt kedvezményezettje Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata, konzorciumi partner: Győri Református Egyházközség. A beruházás a tervek szerint ez év októberére készülhet el. 

Galéria: Ács Tamás

TV-s szerkesztő: Ficsór Dávid