Hirdetés
Advent

Ég a szeretet gyertyája

Fotó: Ács Tamás
Győr+
2021.12.19. 17:44

Aranyvasárnap ismét felgyúlt egy gyertyaláng a hatalmas győri adventi koszorún. Már mind a négy gyertya ég, jelezvén, hogy mindjárt itt a karácsony.

Hirdetés

A győri hagyományokhoz híven a gyertyagyújtás ezúttal is fényjátékkal kezdődött, majd a Kovács Margit Német Nyelvoktató Nemzetiségi Általános Iskola Alapfokú Művészeti Iskola és Iparművészeti Szakgimnázium diákjainak zenés, verses műsorát hallgathatták meg a térre érkezők, amelynek most is dr. Pergel Elza, a város kereszténydemokrata alpolgármestere volt a főszervezője.

Hirdetés

A diákok műsorát aranyvasárnap dr. Dézsi Csaba András, Győr polgármesterének köszöntője követte. Ma a negyedik, a szeretet gyertyáját kellett meggyújtani, a városvezető is e köré építette gondolatait.

“Egy éve, amikor itt álltunk, nem voltak itt emberek, mert nem jöhettünk ki, most viszont sokan vagyunk kint. Az egy évvel ezelőttihez képest az a különbség, hogy van már védőoltás, ez teszi lehetővé azt, hogy szabadabban tudunk élni. A betlehemi láng is ide érkezett Győrbe, készülődünk az ünnepre. A legnagyobb ajándék, amit adhatunk egymásnak, az a kedvesség és a szeretet – ezt kell most átadni, mert a járvány okozta károk a társadalmi kapcsolatok hiányában nyilvánultak meg leginkább – ez nagyon megviselte társadalmunkat, lelkünket. Erre most egy jó lehetőség az adventi időszak, a karácsony, hogy visszataláljunk magunkhoz, szeretteinkhez és megtanuljunk tiszta szívből szeretni.”

Az adventi koszorún a növekvő fény a megváltó eljövetelének közeledésére utal. A mai gyertya Keresztelő Szent Jánost szimbolizálja, aki Jézus közelgő eljöveteléről és a bűnbánatról prédikált a népnek; ezért ez a gyertya a szeretet jelképe.

Az ünnepség a Kovács Margit Iskola magyar-német nemzetiségi kórusának műsorával folytatódott, amit Veres András megyéspüspök beszéde követett.

Az öröm lángjának fellobbanása kapcsán a megyéspüspök kifejtette, hogy “az Isten iránti szeretet segíthet benne, hogy minden nehézség ellenére szeretni tudjuk embertársainkat. Ez egy jó lehetőség az Istenhez való visszatalálásra. Aki őszintén hívő, bűnei ellenére is törekszik a bűn nélküli szent életre. Az Istenhez való utat meg kell találnunk, hogy eljussunk egymáshoz – a karácsony egy jó lehetőség arra, hogy a szívünk megnyíljon a másik ember felé, ezáltal pedig Isten felé is. Isten erőt ad szeretni, minden nehézség ellenére.”

A beszédeket követően dr. Dézsi Csaba András és Veres András együtt gyújtották meg az adventi koszorú negyedik gyertyáját a Széchenyi téren.

A program végén dr. Pergel Elza, Győr alpolgármestere, a program házigazdája megköszönte a diákok szereplését, a részvételt, akik mind a négy gyertyagyújtáson jelen voltak, majd boldog karácsonyt kívánt a győrieknek.

Galéria: Ács Tamás

Televíziós szerkesztő: Ficsór Dávid

Kapcsolódó témák: #advent | #karácsony |
likeold
a fb oldalunkat