Egy kutya, két kutya…

Ebösszeírást tartottak Győrben

J. Kovács Andrea Ács Tamás
2023.02.22. 19:07

A győri önkormányzat tavaly júliustól december végéig ebösszeírást hirdetett. A tapasztalatokról Királyfi Pétert, a Polgármesteri Hivatal ellenőrzési referensét kérdeztük.

Miért szükséges összeírni a városban élő kutyákat?

Egyrészt járvány-, illetve veszettség védelmi szempontból fontos, másrészt tájékoztatást ad a Győrben élő ebek létszámáról, ezen kívül kutyatámadás vagy az állat eltűnése esetén is segítséget jelent a pontos nyilvántartás.

Mennyire volt sikeres a meghirdetett adatszolgáltatási akció?

Először is nagyon köszönöm azoknak, akik a törvényben előírt kötelezettségüknek eleget tettek és segítették a munkánkat. 2013-ban 9543 kutyát jelentettek be az összeíráskor, ez a szám 2017-ben 5342-re csökkent. 2023-ban Győrben 3796 kutyát tartanak a lakossági adatszolgáltatás szerint. E-papíron 2011 bejelentés érkezett, hagyományos papíron 1069, ehhez jön az ügyfélkapun és egyéb elektronikus módon kitöltött nyomtatvány.

Többeknek valószínűleg elkerülte a figyelmét, hogy azokra is vonatkozik ez a kötelezettség, akik az előző összeírások alkalmával – 2013-ban és 2017-ben – már bejelentették a kutyájukat.

Ez a szám nyilvánvalóan nem tükrözi a valóságot. Ön szerint mennyi kutya van a városban?

A statisztikákból az derül ki, hogy minden második-harmadik háztartásban tartanak társállatot, illetve kutyát. Egy ekkora városban a legszerényebb becslések szerint is 15-16 ezer kutya lehet.

Szomorúnak tartom, hogy ennyire kevesen vették a fáradságot az állattartásból eredő adminisztratív kötelességük teljesítésére. A mulasztás büntetést von maga után, amennyiben a kutya elveszik, kutyatámadás történik, s ennek során derül ki, hogy a gazda elmulasztotta a bejelentést.

Akinek eddig elkerülte figyelmét a felhívás vagy valami miatt nem nem tudta kitölteni a nyomtatványt, tegye meg utólag! Természetesen nem kap mulasztási bírságot. A Polgármesteri Hivatal portáján lehet kérni ebösszeíró lapot, és az elektronikus kitöltés is elérhető.

Kapcsolódó témák: #ebösszeírás | #kutya |