Drónos biológiai szúnyoglárva-gyérítés

Földvári Gabriella Fotó: Marcali Gábor
2024.07.11. 11:37

A Győr-Szol Zrt. minden lehetséges eszközzel gyéríti a szúnyogokat a város területén. Július 11-én, csütörtökön drón segítségével végeztek biológiai szúnyoglárva-gyérítést.

A kémiai szúnyoggyérítési munkákkal párhuzamosan folyamatosan zajlik a földi biológiai szúnyoglárva-gyérítés is. A beavatkozást a Győr-Szol Zrt. megbízásából a város közigazgatási határán belül található szúnyoglárva-tenyészhelyeken végzik. A gyérítés történhet platós terepjáróra szerelt tartályból nagynyomású szivattyú segítségével, gyalogosan szórással, valamint kézi vagy gépi permetezéssel.

A tevékenység hatékonyságának fokozása érdekében most drónt is igénybe vettek a szakemberek. A repülő szerkezet segítségével olyan tenyészhelyekre juttattak ki granulátumot, amelyek gyalogosan vagy járművel nem megközelíthetőek. A drón a szúnyoglárvákat elpusztító anyagot célzottan képes kijuttatni azokra a vizes területekre, ahol nagy számban találhatóak lárvák, így előzve meg a repülő szúnyogok kikelését.    

A biológiai gyérítés során egy speciális, baktérium alapú készítményt juttatnak a szúnyogok tenyészőhelyeire a vízbe. A környezetbarát szer az alkalmazott dózisban kizárólag a szúnyoglárvákat pusztítja el, ártalmatlan minden más élőlényre. Ez a módszer a kifejlett szúnyogok elleni védekezésre nem alkalmas, csak kifejlődésük előzhető meg, illetve utánpótlásuk csökkenthető a lárvák elpusztításával.

Kapcsolódó témák: #drón | #szúnyoggyérítés |