Drágábbak lesznek a temetések is

Fotó: Marcali Gábor
Földvári Gabriella
2022.10.09. 09:41

A faanyag drasztikus drágulása miatt a koporsós, a gáz és áram árának emelkedése miatt pedig a hamvasztásos temetés is jóval többe kerülhet, mint korábban. A részletekről dr. Ladocsy Gézával, a Jószív Temetkezési kft.tulajdonosi képviselőjével beszélgettünk.

A világjárvány megváltoztatta a temetkezési szokásokat?
– A pandémia alatt mintegy 60 százalékkal többen hunytak el, mint korábban, ezzel együtt a szigorú járványügyi előírások miatt nőttek a költségeink és munkaterheink is. Nehéz volt megoldani a halottak hűtését, tárolását, és az új szabályokat is sokan sokféleképpen értelmezték. Voltak olyan híresztelések, hogy a Covid miatt elhunytat nem szabad hamvasztani, de olyan is, hogy nem lehet koporsós temetése. Egyik sem felelt meg az igazságnak. Aki ebben a betegségben halt meg, akár a kórházban, akár otthon, kettős zsákba tették, amit nem volt szabad kibontani. Ez okozott némi problémát, hiszen a hozzátartozók többsége kíváncsi az elhunyt szerettére, szeretne még elbúcsúzni tőle, ezt pedig biztosítani kell számukra.

Ezek miatt a szabályok, többletköltségek miatt emelkedtek meg a temetési költségek?
– Nem csak emiatt. A hagyományos temetésnél a koporsó ára a fa áremelése miatt az utóbbi időszakban háromszor emelkedett, de nőttek a kellékek árai is. Ennek ellenére azt tapasztalom, hogy kismértékben ugyan, de nőtt a koporsós temetést választók száma. Úgy gondolom, a hagyományos temetés minimum további 200 ezer forinttal nőhet még a közeljövőben.

A hamvasztóüzemek jelenleg évente kétszer emelhetnek árat, a krematóriumok szövetsége a gáz és áram drasztikus drágulása miatt azt kéri, hogy rájuk is vonatkozzon a rezsicsökkentés. Rövid időn belül a hamvasztások ára rendkívül meg fog emelkedni, akár meg is többszöröződhet ha az állam nem segíti meg a krematóriumokat.

Egy átlagos urnakriptába való temetés jelenleg 200 ezer, a hagyományos koporsós temetés 450 ezer forint körül mozog, de a határ a csillagos ég… Ehhez jön még a síremlék ára, a koszorúk ára, valamint a halotti tor ára, ami magának a temetkezésnek a sokszorosa lehet.

Szóróparcella építése is tervben van Győrben, hiszen igény mutatkozik rá, de ez a fajta temetés sem lenne sokkal olcsóbb az előbbieknél.

– Mit tehetnek azok, akik nem tudják kifizetni a több százezer forintos temetési költségeket?
– A magyar ember mindig is leleményes volt, sajnos ez igaz ebben az esetben is. A hozzátartozók az urnát hazavihetik, de azt tapasztaljuk, hogy egyre többen illegálisan kiviszik a temetőbe és a meglévő sírba „eltemetik”. Pedig ha valakinek van a temetőben hagyományos sírja, arra legálisan lehet rátemetni, az egyes sírra 2, a kettes sírra 4 urnát. Ez így sokkal olcsóbb, és hivatalos is, mint kegyeletsértő módon sutyiban eltemetni a hozzátartozót.

Segítség lehet, hogy önsegélyező pénztárat működtetünk, melynek célja, hogy a pénztár tagjai még életükben gondoskodni tudjanak saját temetésükről aránylag kis összegű tagdíjfizetés ellenében. Temetési segélyt is igényelhetnek a hozzátartozók az önkormányzattól, amit a kérelmező fizetése vagy nyugdíja, és a temetési költségek alapján számítanak ki. Létezik a szociális temetés is, ha a hozzátartozó 14 napig nem jelentkezik, nincs, aki eltemesse, akkor az önkormányzat intézkedik a temetéséről. Amikor kiderül, ki az örökös, és van örökség is, akkor a hagyaték a temetési költséggel kevesebb lesz. Sajnos ebből is egyre több van, évente közel félszáz ilyen előfordul.

Kapcsolódó témák: #gyász | #temetés | #temetők |